Απαγγελία σε 98χρονο για συμμετοχή σε ναζιστικά εγκλήματα

ouggaria-98xronos-lazlo-tsatariΚατηγορίες στον 98χρονο Λάζλο Τσάταρι, απήγγειλαν την Τρίτη οι ουγγρικές δικαστικές αρχές για συμμετοχή σε εγκλήματα πολέμου με τις Ναζιστικές δυνάμεις.

Ο κατηγορούμενος κρατιέται σε κατ’  οίκον περιορισμό, ενώ οι κατηγορίες είναι πως βοήθησε στη δολοφονία 15.700 Εβραίων κατά τη διάρκεια από τους ναζί.

Ο κ. Τσάταρι όμως αρνείται τις κατηγορίες. Σύμφωνα όμως με ότι είναι γνωστό, ο Λάζλο Τσάταρι το 1944 υπηρετούσε στην ναζιστική αστυνομία στο Κόζιτσε, το οποίο σήμερα βρίσκεται στη Σλοβακία.

Το Κέντρο Σιμόν Βίζενταλ, το οποίο ειδικεύεται στην ανακάλυψη εγκληματιών πολέμου, υποστηρίζει πως ο ηλικιωμένος Ούγγρος επέβλεπε τη μεταφορά των Εβραίων στο στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης του Άουσβιτς.

Το κατηγορητίριο τον κατηγορεί πως συμμετείχε σε βασανιστήρια Εβραίων,  μερικώς σαν αυτουργό, μερικώς σαν ένοχο.

Ο Ούγγρος κατηγορείται ως επικεφαλής στρατοπέδου φυλάκισης Εβραίων στο Κόζιτσε, τους οποίους, σύμφωνα με μαρτυρίες, κτυπούσε με γυμνά χέρια , αλλά και με μαστίγιο σκύλου.

Η δίκη του Λάζλο Τσάταρι αναμένεται να αρχίσει σε τρεις μήνες.

Ο ίδιος βέβαια επιμένει πως ήταν απλός ένας συνδετικός κρίκος ανάμεσα στους Ούγγρους και τους Γερμανούς αξιωματικούς στο Κόζιτσε, χωρίς συμμετοχή σε εγκλήματα πολέμου.

Το 1948, δικαστήριο της Τσεχοσλοβακίας είχε καταδικάσει τον Λ. Τσάταρι σε θάνατο ερήμην για τον βασανισμό Εβραίων, ενώ εκείνος είχε δραπετεύσει στον Καναδά και εργαζόταν ως έμπορος έργων τέχνης στο Μόντρεαλ και στο Τορόντο.

Το 1997 όμως ο Καναδάς του αφαίρεσε την καναδική υπηκοότητα, ενώ τελικά ανακαλύφθηκε από ρεπόρτερ της εφημερίδας Sun στη Βουδαπέστη το 2012.