Οι αντιδράσεις των κομμάτων για την εγκύκλιο του ΙΚΑ

ika

Έντονες αντιδράσεις τόσο στην αντιπολίτευση όσο και στο συμπολιτευόμενο ΠΑΣΟΚ προκάλεσε η εγκύκλιος του ΙΚΑ που αλλάζει τα δεδομένα για τα χαμηλά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης εργαζομένων με διαδοχική ασφάλιση.

Πρώτο το ΠΑΣΟΚ ζήτησε την απόσυρση της εγκυκλίου, ενώ αργότερο το ίδιο αίτημα διατύπωσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ. Ακόμη ένα χτύπημα κάτω από τη μέση, λένε οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ “Η εγκύκλιος του ΙΚΑ για τις προϋποθέσεις θεμελίωσης και κατοχύρωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος, αντίκειται ευθέως και υπερβαίνει την υπάρχουσα νομοθεσία, και επιπλέον δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα στους εργαζόμενους με διαδοχική ασφάλιση”.

“Καλούμε το Υπουργείο Εργασίας να αποσύρει την κατευθυντήρια οδηγία του και να εκδώσει άμεσα νέα για τη σωστή εφαρμογή του νόμου σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία και το ΙΚΑ να αποσύρει άμεσα την εγκύκλιό του” τονίζει το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

Απόσυρση της επίμαχης εγκυκλίου ζήτησε λίγο αργότερα ο ΣΥΡΙΖΑ δια στόματος Δ. Στρατούλη, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «συνεχίζει ακάθεκτη να σφαγιάζει συντάξεις και ν’ αυξάνει τα όρια ηλικίας σε χιλιάδες ασφαλισμένους».

«Η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, ικανοποιώντας τις θρασύτατες απαιτήσεις της τρόικας, συνεχίζει ακάθεκτη, ακόμα και μέσω ψευδοερμηνευτικών και μη σύννομων εγκυκλίων του ΙΚΑ, να σφαγιάζει συντάξεις και ν’ αυξάνει τα όρια ηλικίας σε χιλιάδες ασφαλισμένους, και κυρίως σε μητέρες με ανήλικα παιδιά, οδηγώντας τους ως συνταξιούχους, σε ακόμα μεγαλύτερη φτώχεια και οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση», τονίζεται στη δήλωση του κ. Στρατούλη, υπεύθυνου ΕΕΚΕ Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει ακόμη ότι «η εγκύκλιος αυτή του ΙΚΑ πρέπει άμεσα να αποσυρθεί και το υπουργείο Εργασίας να σταματήσει επιτέλους μέσω δήθεν ερμηνευτικών εγκυκλίων να χειροτερεύει στην πράξη τις ίδιες τις αρνητικές διατάξεις νόμων που υποτίθεται ότι ερμηνεύουν».

Την άμεση απόσυρση της εγκυκλίου του ΙΚΑ και την παύση κάθε διαδικασίας, απαιτεί και το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του, στην οποία επισημαίνει πως «η κυβέρνηση μέσω του Υπουργείου Εργασίας και του ΙΚΑ, προετοιμάζει σαρωτικές αλλαγές που αφορούν πάνω από 150.000 εργαζόμενους, κάνοντας πιο αυστηρές τις ηλικιακές προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση, χειροτερεύοντας περισσότερο την ισχύουσα νομοθεσία, προς όφελος του κεφαλαίου».

«Επιχειρεί να αυξήσει έως και 12 χρόνια το όριο ηλικίας με δραματικές επιπτώσεις για μητέρες ανηλίκων, σε αυτοαπασχολούμενες που είτε τους κλείνουν τα μαγαζιά είτε άλλαξαν επάγγελμα και ασφαλίστηκαν στο ΙΚΑ, για γυναίκες που είχαν 4.500 και ηλικία 55 ετών έως το 2012, ασφαλισμένες και ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ που μέχρι το 2012 (με εξαγορά πλασματικού χρόνου), θεμελίωναν δικαίωμα για σύνταξη με τις ισχύουσες προϋποθέσεις ως τότε», προσθέτει η ανακοίνωση του κόμματος καλώντας ταυτόχρονα «σε αγώνα εδώ και τώρα, εργαζόμενους, γυναίκες και αυτοαπασχολούμενους για να μην περάσουν οι αντιασφαλιστικές ανατροπές που αποτελούν μήνυμα για αυτά που θα ακολουθήσουν για όλους τους ασφαλισμένους».

ια ακόμη «ένα χτύπημα κάτω από τη μέση» κάνει λόγο ο τομεάρχης Εργασίας των Ανεξάρτητων Ελλήνων Παύλων Χαϊκάλης, τονίζοντας ότι εργαζόμενοι που επρόκειτο να συνταξιοδοτηθούν σύμφωνα με το καθεστώς της διαδοχικής ασφάλισης θα πρέπει να παραμείνουν στην εργασίας τους μέχρι και 10 χρόνια «αν βέβαια έχουν εργασία, προκειμένου να δικαιωθούν συντάξεως».

Ο κ. Χαϊκάλης αναφέρει ότι «οι μεγάλοι χαμένοι είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που ασφαλίστηκαν διαδοχικά στο ΙΚΑ από το 2011, μητέρες αλλά και όσοι δεν έχουν εργασία τα τελευταία χρόνια».

Επίσης, σύμφωνα με τον βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων «η κυβερνητική αναλγησία δεν σταματά εκεί, καθώς ακόμα και σε περιπτώσεις που έχουν εκδοθεί συνταξιοδοτικές αποφάσεις, αυτές προβλέπεται να ανακληθούν και να εξετασθούν με τα νέα δεδομένα».