Αντιδράσεις προκαλεί η επέκταση του κινεζικού εναέριου χώρου

kina-iapwnia

Η διαμάχη με την Ιαπωνία για τα νησιά Ντιαογού/Σενκάκου μεγαλώνει με την επέκταση του κινεζικού εναέριου χώρου στα ανατολικά, με την οποία το Πεκίνο διεκδικεί αρμοδιότητα για μεγάλο μέρος του εναέριου χώρου πάνω από την Ανατολική Θάλασσα και το διαφιλονικούμενο νησιωτικό σύμπλεγμα. Μετά τις έντονες αντιδράσεις του Τόκιο, επικρίσεις ήρθαν και από τις ΗΠΑ -τις οποίες η Κίνα κατηγόρησε για εμπλοκή στη διμερή διαμάχη και μεροληπτική στάση.

Η Κίνα δημοσιεύοντας τις συντεταγμένες της νεοσυσταθείσας «Ζώνης Εναέριας Αμυντικής Αναγνώρισης της Ανατολικής Κινεζικής Θάλασσας», φαίνεται πως καλύπτει τον εναέριο χώρο μεγάλου μέρους των υδάτων στα ανατολικά, συμπεριλαμβανομένου του ουρανού πάνω από τα Ντιαογού/Σενκάκου.

Το Πεκίνο δήλωσε ότι θα λαμβάνει «αμυντικά μέτρα έκτακτης ανάγκης» στην περίπτωση που αεροσκάφη που μπαίνουν στη ζώνη δεν δηλώνουν όπως προβλέπεται τα στοιχεία τους στις κινεζικές αρχές. Ακόμη σημείωσε πως με τη νέα ζώνη «δεν επηρεάζονται οι συνήθεις διαδικασίες» για τις πολιτικές πτήσεις.

To Πεκίνο βρίσκεται σε μόνιμη διαμάχη με το Τόκιο για το ακατοίκητο νησιωτικό σύμπλεγμα, η οποία αναζωπυρώνεται σποραδικά με πιο αισθητή ένταση τους τελευταίους μήνες.

Η ιαπωνική κυβέρνηση χαρακτηρίζοντας «απολύτως απαράδεκτη» την κίνηση, προειδοποίησε ότι θα προκαλέσει «απροσδόκητα ατυχύματα στον εναέριο χώρο».

Οι αντιδράσεις συνεχίστηκαν αμείωτες από το Τόκιο και σήμερα, με την αναφορά του πρωθυπουργού, Σίνζο Άμπε πως η απόφαση «δεν έχει καμία ισχύ στην Ιαπωνία», τονίζοντας πως το Τόκιο «απαιτεί από την Κίνα αναστολή όσων μέτρων περιστέλλουν την ελευθερία πτήσεων σε διεθνή εναέριο χώρο».