Αντιδράσεις από την ΠΕΔΚΜ για τις δηλώσεις Τόσκα περί αποφυγής προσωρινής εγκατάστασης προσφύγων σε «ακριβές περιοχές»

39f92fc6bffebe5c8dba6615de3da19d_L

Αντιδράσεις στους δημάρχους της περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κ. Μακεδονίας προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Ν. Τόσκα περί αποφυγής προσωρινής εγκατάστασης προσφύγων σε «ακριβές περιοχές».

 

Με ανακοίνωσή της η ΠΕΔΚΜ αναφέρει χαρακτηριστικά:

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαος Τόσκας είναι από τις 10-2-2016 αποδέκτης της πρότασης που μέσα από συλλογικές διαδικασίες και μετά από λεπτομερείς συζητήσεις διατύπωσε η Τοπική Αυτοδιοίκηση, υποδεικνύοντας έξι (6) σημεία για την κατασκευή χώρων δεύτερης υποδοχής-μετεγκατάστασης προσφύγων (relocationcenter), διάσπαρτα στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης.

Η πρόταση αυτή αποτελεί την ομόφωνη απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΕΔΚΜ, η οποία ελήφθη στην έκτακτη συνεδρίαση της 10-2-2016, με την σύμφωνη γνώμη αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων, απ’ όλο το Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης. Η απόφαση αυτή επικυρώθηκε με επίσης ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔΚΜ (συνεδρίαση της 12-2-2016), με την σύμφωνη γνώμη αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων & Δημοτικών Συμβούλων, απ’ όλη την Κεντρική Μακεδονία.

Ο Υπουργός κ. Ν. Τόσκας προτίμησε να μην απαντήσει εγγράφως στην γραπτή πρόταση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.  «Απάντησε», μετά από επτά ημέρες, μέσω συνέντευξης, που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι», απορρίπτοντας, σε 15 δευτερόλεπτα, το σύνολο των αυτοδιοικητικών προτάσεων.

Την «απάντησή» του την «θεμελίωσε» στο πρωτοφανές και ανήκουστο «επιχείρημα» ότι χώρος προσωρινής εγκατάστασης προσφύγων δεν πρέπει να κατασκευαστεί στην Θέρμη, επειδή είναι η «πιο ακριβή περιοχή»!!!

Και ο τρόπος και το περιεχόμενο της «απάντησης» του κ. Υπουργού προξενούν έκπληξη, αγανάκτηση, θλίψη και οδύνη.

Έκπληξη, γιατί σε γραπτές και τεκμηριωμένες προτάσεις θα ανέμενε κανείς γραπτές και τεκμηριωμένες απαντήσεις τις οποίες κατά την συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΠΕΔΚΜ της 12-2-2016 δεσμεύθηκε ότι θα δώσει και ο κ. Γενικός Γραμματέας Πληθυσμού & Κοινωνικής Συνοχής. Οι απαντήσεις ακόμη εκκρεμούν…  Θα ανέμενε κανείς  την άρθρωση σοβαρών λόγων και την επίκληση στέρεων επιχειρημάτων για την απόρριψη των προτάσεων της Αυτοδιοίκησης.

Αγανάκτηση, γιατί από υπουργικά χείλη διαχωρίζεται το Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης σε «ακριβές περιοχές», οι οποίες, κατά τον κ. Υπουργό, δεν επιτρέπεται να μιανθούν με προσφυγικούς καταυλισμούς και σε (κατ’ αντιδιαστολή) «φθηνές» και υποβαθμισμένες περιοχές, πρόσφορες, ως φαίνεται, για κάθε χρήση…  Κατανοεί, άραγε, ο κ. Υπουργός ότι με την αναφορά του περί «ακριβής περιοχής» δικαιώνει πλήρως την αγανάκτηση και την οργή και τις διαμαρτυρίες των κατοίκων της Δυτικής Θεσσαλονίκης; Κατανοεί, άραγε, ο κ. Υπουργός ότι με τον τρόπο αυτό γίνεται ένας απαράδεκτος διαχωρισμός των περιοχών του Πολεοδομικού Συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης σε πατρικίους (Ανατολικά) και πληβείους (Δυτικά).

Θλίψη, γιατί με το «επιχείρημά» του ο κ. Υπουργός αποκαλύπτει μια εφιαλτική προσέγγιση της προσφυγικής κρίσης:  οι πρόσφυγες «προορίζονται» για τις φτωχές και υποβαθμισμένες περιοχές του Πολεοδομικού Συγκροτήματος και όχι για την «πιο ακριβή περιοχή», άρα, κατά την λογική του κ. Υπουργού, για την φτωχή και καταχρεωμένη και γονατισμένη Ελλάδα και όχι για τις «πιο ακριβές» Χώρες της Ευρώπης!!!

Οδύνη, γιατί όλα αυτά διατυπώνονται από Υπουργό της Ελληνικής Κυβέρνησης.  Μιας Κυβέρνησης, που θέλει να λέγεται αριστερή και διατείνεται ότι έχει κοινωνικές ευαισθησίες και αταλάντευτο προσανατολισμό για την εξάλειψη κάθε μορφής και είδους διακρίσεων.

Μιας Κυβέρνησης, δηλαδή, από την οποία εύλογα αναμένουμε να αποδοκιμάσει εμπράκτως τις απαράδεκτες αυτές δηλώσεις του Υπουργού κ. Ν. Τόσκα. Μιας κυβέρνησης που ελπίζουμε πως θα αποδεχθεί ή τουλάχιστον θα καταδεχθεί να συζητήσει επί των συγκεκριμένων ομόφωνων προτάσεων της Αυτοδιοίκησης.

Πηγή:http://www.seleo.gr