Ανταλλαγή των 12 μοναχών ζητούν οι απαγωγείς

monaxes

Η ένοπλη οργάνωση που αυτοαποκαλείται «Ελεύθερη Καλαμούν» ζητά την ανταλλαγή των 12 ελληνορθόδοξων καλογριών που απήχθησαν στις αρχές της εβδομάδας, στην ιστορική χριστιανική πόλη Μααλούλα της Συρίας, με 1.000 σύρες γυναίκες που κρατούνται στις φυλακές του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, σύμφωνα με δημοσίευμα της παναραβικής εφημερίδα «Asharq al-Awsat».

Ο οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για την απαγωγή. Το επίμαχο δημοσίευμα δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί.

Εκπρόσωπος των ανταρτών δήλωσε στην εφημερίδα ότι οι μοναχές είναι ασφαλείς αλλά «δεν θα απελευθερωθούν έως να ικανοποιηθούν αρκετά από τα αιτήματά τους, με σημαντικότερο αυτό της απελευθέρωσης 1.000 γυναικών από τη Συρία που κρατούνται σε φυλακές του καθεστώτος».

Αξιωματούχος του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου στη Δαμασκό δήλωσε ότι οι μοναχές είναι ασφαλείς αλλά δεν ανέφερε ποια οργάνωση τις απήγαγε.

Ένοπλοι ισλαμιστές που κατέλαβαν το χριστιανικό χωριό Μααλούλα, βορείως της Δαμασκού, οδήγησαν τις μοναχές από το ελληνορθόδοξο μοναστήρι της Αγίας Θέκλας στη γειτονική πόλη Γιαμπρούντ τη Δευτέρα, σύμφωνα με τον νούντσιο του Βατικανού στη Συρία, Μάριο Ζενάρι.