Ανασχηματισμός μετά τη συμφωνία – Ποιοι υπουργοί φεύγουν

Κατά πολλούς ο ανασχηματισμός αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας θα πρέπει να θεωρείται δεδομένος. Άλλοι τόσοι ωστόσο βάζουν ένα “εάν” και το σχετίζουν με ένα βασικό πρόσωπο που έχει κεντρικό ρόλο όχι μόνο στη διαπραγμάτευση αλλά και στο κόμμα. Έτσι όλα φαίνεται ότι θα εξαρτηθούν από το εάν θα παραμείνει στη θέση του “τσάρου” της οικονομίας ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ως τώρα η αντικατάσταση Τσακαλώτου ήταν εκτός κάδρου καθώς η διαπραγμάτευση ήταν στην κορύφωσή της. Μετά την υπογραφή της συμφωνίας ωστόσο τα δεδομένα αλλάζουν. Ουσιαστικά το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα και εδώ τίθεται το ερώτημα εάν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που ήδη έχει καταθέσει τις ενστάσεις του και ήδη έχει μιλήσει για δυσάρεστη συμφωνία θα θελήσει να παραμείνει στη θέση του και να τα θέσει σε εφαρμογή.

Η πρωτοβουλία αντικατάστασης του Ε. Τσακαλώτου βέβαια μπορεί να μην ανήκει αποκλειστικά στον ίδιο, λένε κάποιοι με νόημα. Εάν υπάρξει αντικατάσταση κάποιοι βλέπουν ως τους πλέον πιθανούς υποψήφιους για τη θέση του τον αναπληρωτή υπουργό Γ. Χουλιαράκη ή τον στενό συνεργάτη του Α. Τσίπρα και υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό Δ. Λιάκο.
Οι τροϊκανοί έχουν εκφράσει κάποιες δυσαρέσκειες για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται σε κάποια παραγωγικά υπουργεία, ωστόσο οι θέσεις των κυρίων Σταθάκη και Παπαδημητρίου φαίνεται ότι δεν κινδυνεύουν καθώς όπως και στην περίπτωση Τσακαλώτου ως τώρα έχουν αναλάβει δύσκολα ζητήματα όπως τα κόκκινα δάνεια και τα ενεργειακά που πρέπει να προχωρήσουν μέσα στους επόμενους μήνες.
Εάν υπάρξουν εξελίξεις στο Οικονομικών τότε ίσως ανοίξει η πόρτα της αντικατάστασης υπουργών που έχουν βρεθεί στο στόχαστρο όπως είναι ο Ν. Τόσκας και ο Γ. Μουζάλας.
Παρά την αντίστοιχη στοχοποίηση και του Χ. Σπίρτζη ο υπουργός φαίνεται πως ανήκει στη λεγόμενη ομάδα των αμετακίνητων. Ειδική περίπτωση φαινεται ότι αποτελεί ο Πάνος Σκουρλέτης, καθώς οι περισσότεροι τονίζουν πως ο Α. Τσίπρας δεν θα ήθελε να ανοίξει περισσότερα μέτωπα, εάν υπάρξει θέμα με τον Ε. Τσακαλώτο.
Πολλοί είναι τέλος εκείνοι που τονίζουν ότι εάν υπάρξει αντικατάσταση του Ε. Τσακαλώτου σε αυτή θα περιοριστούν και οι αλλαγές, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως με την υπογραφή της συμφωνίας το Μαξίμου θέλει να ξεκινήσει την περίοδο της επιστροφής στον κανονικότητα και οι εντάσεις δεν βοηθούν…

Πηγη newsit.gr