Οι ανακοινώσεις Χατζηδάκη για τους πλειστηριασμούς εντός της ημέρας

xatzidakis

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης θα παρουσιάσει το μεσημέρι τη νομοθετική ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς και την προστασία των δανειοληπτών.

Η κυβέρνηση όπως φαίνεται ήρθε τελικά σε συμφωνία με την τρόικα και δεν θα νομοθετήσει μονομερώς. Βάσει αυτής της συνεννόησης, η  αντικειμενική αξία του ακινήτου που θα προστατεύεται θα είναι μεταξύ 160.000 ευρώ- 180.000 ευρώ.

Το ύψος του εισοδηματικού κριτηρίου για την προστασία των ακινήτων αναμένεται στις 25.000 ευρώ. Αυτό που μένει ακόμα αδιευκρίνιστο είναι εάν θα υπάρχει ειδική πρόβλεψη και διακριτή μεταχείριση για άγαμους και έγγαμους με προστατευόμενα τέκνα.

Εξίσου αυστηρά θα είναι τα περιουσιακά κριτήρια. Για να υπαχθεί κάποιος στην προστασία θα πρέπει να διαθέτει ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας χαμηλότερης των 250.000 ευρώ, αλλά και να διαθέτει αποταμιεύσεις αξίας έως 10.000 ευρώ.

Οι περισσότεροι δανειολήπτες που είναι είναι αντιμέτωποι με πλειστηριασμούς, εστιάζουν  στις ανακοινώσεις του κ. Χατζηδάκη για το ποιο θα είναι το ποσοστό επί του εισοδήματος που θα κληθούν να καταβάλουν μηνιαίως.

Αύριο θα κατατεθεί η ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς με τη μορφή του κατεπείγοντος και ως αυτοτελές άρθρο. Η επεξεργασία του νομοσχεδίου θα αρχίσει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου, ενώ το Σάββατο, αναμένεται να συζητηθεί και να τεθεί σε ψηφοφορία στην ολομέλεια του σώματος.