Ανακεφαλαίωση διαπραγματεύσεων σήμερα, με νέα τετ α τετ θεσμών και Τσακαλώτου-Σταθάκη

ΒΕΛΚΟΥΛΕΣΚΟΥ ΘΕΣΜΟΙ2Σήμερα κλείνει ο πρώτος κύκλος της διαπραγμάτευσης μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του κουαρτέτου των θεσμών, προκειμένου να ξεκινήσει η συγγραφή της συμφωνίας. Αμφότερες οι δύο πλευρές επιβεβαιώνουν το καλό κλίμα των συναντήσεων, με το Μαξίμου και την Κομισιόν να μιλούν ανοιχτά πλέον για συμφωνία που θα επιτρέψει την εκταμίευση της πρώτης δόσης από τον EFSM, ύψους 24 δισ. ευρώ.

Για τις 11:30 είναι προγραμματισμένη η νέα συνάντηση των υπουργών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών, ενώ το μεσημέρι και το απόγευμα θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με αντικείμενο το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και ζητήματα δικαιοσύνης, στις 15:30 και 17:30 αντίστοιχα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά κατέθεσε ήδη χθες σχέδιο για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων, με το ΥΠΟΙΚ να στοχεύει στη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, αλλά και την ομαλή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος.

Πηγές του ΥΠΟΙΚ επισημαίνουν ότι δεν έχει συζητηθεί ακόμα το μακροοικονομικό σενάριο κάτι το οποίο δε θα συμβεί ούτε κατά τη διάρκεια της σημερινής συζήτησης.

Ασφαλιστικό και εργασιακά βρέθηκαν στην ατζέντα της συνάντησης της Δευτέρας του κουαρτέτου με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, με τους θεσμούς να πιέζουν για την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα ασφαλιστικά ταμεία, την αύξηση των εισφορών στον ΟΓΑ και την σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ.

Το υπουργείο Οικονομικών, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχουν ήδη συντάξει το σχέδιο νόμου για τις αλλαγές στο μισθολόγιο του Δημοσίου, με τις παρεμβάσεις να είναι δημοσιονομικά ουδέτερες και απόλυτα συμβατές με όσα κατά καιρούς είχε ζητήσει η τρόικα.

Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο των υπουργείων Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι απολύτως συμβατό με την απαίτηση των θεσμών για μείωση του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο στα 14,8 δισ. ευρώ για την τριετία 2016-2018, κάτι που επιτυγχάνεται χωρίς να υπάρξουν περικοπές στις αποδοχές.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως το νέο μισθολόγιο περιορίζει τις μισθολογικές διαφορές στη δημόσια διοίκηση και τερματίζει «αδικίες» δεκαετιών, επιβάλλοντας στο σύνολο της κεντρικής και της γενικής κυβέρνησης τα προβλεπόμενα επίπεδα αποδοχών.

Διαφωνίες προέκυψαν πάντως όσον αφορά στο νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, που όπως προβλέπεται από τη συμφωνία των Βρυξελλών θα συσταθεί με στόχο τη συγκέντρωση 50 δισεκατομμυρίων ευρώ από την πώληση και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, καταγράφηκαν κατά τον πρώτο γύρο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

“Υπάρχουν αποκλίσεις αλλά μπορούν να ξεπεραστούν, δεν νομίζω ότι τελικώς θα υπάρξει κάποιο κόλλημα”, ανέφερε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Οι διαφωνίες εντοπίζονταν ως προς την νομική μορφή που θα έχει το νέο Ταμείο αλλά και την αξιοποίηση των κρατικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν ήδη περάσει υπό τον έλεγχο του ΤΑΙΠΕΔ.

Πηγή: http://www.avgi.gr