Ανακαλύφθηκε το μεγαλύτερο ηφαίστειο του πλανήτη!

ifaisteio

Το μεγαλύτερο ηφαίστειο του πλανήτη, ανακάλυψε ομάδα γεωλόγων στον Ειρηνικό, 1.600 χλμ. ανατολικά της Ιαπωνίας.
Το γιγάντιο ηφαίστειο ονομάζεται Ταμού Μασίφ αποτελεί μέρος της υποθαλάσσιας οροσειράς Σάτσκι Ράιζ και ανταγωνίζεται σε μέγεθος ακόμα και το μεγαλύτερο ηφαίστειο του ηλιακού μας συστήματος.
Επικεφαλής της ομάδας ήταν ο καθηγητής Ουίλιαμ Σάγκερ από το πανεπιστήμιο του Χιούστον στις ΗΠΑ.
Καλύπτει περίπου μια έκταση 310.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, δηλαδή την έκταση που καταλαμβάνουν η Βρετανία και η Ιρλανδία μαζί, και φτάνει σε ύψος τα 3,5 χιλιόμετρα.
Σχηματίστηκε από σκληρή λάβα η οποία πάγωσε μετά την έκρηξη του ηφαιστείου πριν 144 εκατομμύρια χρόνια.
Το «Όρος Όλυμπος» στον Άρη, είναι μεγαλύτερο ηφαίστειο του ηλιακού μας συστήματος και σύμφωνα με τους ερευνητές στη Γη υπάρχουν γιγάντια ηφαίστεια, ανάλογα εκείνων που εντοπίζονται στο ηλιακό σύστημα.
Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες νόμιζαν ότι το Ταμού Μασίφ ήταν ένα γιγάντιο σύμπλεγμα αποτελούμενο από πολλά ηφαίστεια, ωστόσο η νέα έρευνα υποστηρίζει πως πρόκειται για ένα κεντρικό ηφαίστειο, το μεγαλύτερο στη Γη, που πιθανότατα δεν είναι ενεργό.
Ο Δρ. Σάγκερ δήλωσε: «Δεν έχουμε τα στοιχεία για να δούμε μέσα τους και να μάθουμε για τη δομή τους, ωστόσο δεν θα με εξέπληττε αν ανακάλυπτα ότι εκεί έξω υπάρχουν και άλλα ηφαίστεια σαν το Ταμού Μασίφ».