«Άμεση και πλήρη αποζημίωση όσων επλήγησαν από την κακοκαιρία»

097342D3A03D1DC525CBEE7684E35FF1

Επίθεση των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ σε κυβέρνηση και ΕΕ

Την άμεση και πλήρη αποζημίωση των πληγέντων σε ολόκληρη τη χώρα από τις πλημμύρες των προηγούμενων ημερών, ζητάει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με ερώτηση του ευρωβουλευτή του κόμματος, Κώστα Παπαδάκη.

Στην ερώτησή του, ο κ. Παπαδάκης αναφέρεται στις καταστροφές που σημειώθηκαν, επισημαίνοντας ότι τέτοιες καταστροφές επαναλαμβάνονται σε κάθε έντονη βροχόπτωση και πρόσθεσε: «Η επίκληση δήθεν “ακραίων καιρικών φαινομένων” από τις εκάστοτε κυβερνήσεις χρησιμοποιείται ως δικαιολογία, για να κρύψει την πλήρη έλλειψη μέτρων πρόβλεψης, πρόληψης και σχεδιασμού αντιπλημμυρικής προστασίας, εγγειοβελτιωτικών έργων και υποδομών, με τραγικό αποτέλεσμα την απώλεια ανθρώπινων ζωών και μεγάλες υλικές ζημιές που πλήττουν οδυνηρά τα λαϊκά στρώματα».

«Η πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων και της ΕΕ αδιαφορεί για τις λαϊκές ανάγκες, αφού τα κρατικά και κοινοτικά κονδύλια από το ΕΣΠΑ και τη συνέχειά του το, Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ), χρηματοδοτούν έργα με κριτήριο την κερδοφορία των επιχειρήσεων, ενώ έργα αντιπλημμυρικής προστασίας κρίνονται μη επιλέξιμα, ως “μη παραγωγικά” για τα κέρδη των ομίλων» αναφέρει ο κ. Παπαδάκης, ερωτώντας την Επιτροπή αν:

– Προτίθεται να λάβει μέτρα για την άμεση και πλήρη αποζημίωση των πληγέντων και ποια;

– Έχουν ενταχθεί συγκεκριμένα αντιπλημμυρικά έργα σε κοινοτική χρηματοδότηση, πού και σε ποιο στάδιο βρίσκεται η υλοποίησή τους;