Ουσιαστική και καρποφόρος ήταν η χθεσινή επαφή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν, με τους δύο άνδρες να υπογράφουν κοινό πρόγραμμα δράσεων για τα έτη 2015-2016, που αφορά νευραλγικούς τομείς της οικονομίας, αλλά και πολιτιστικές, επιστημονικές και επιμορφωτικές ανταλλαγές.

Η συμφωνία καθιστά την Ελλάδα ένα από τα βασικά κέντρα διανομής φυσικού αερίου, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος δεσμεύθηκε ότι θα καταβληθούν προσπάθειες για την επαναφορά των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών. Επίσης, εξήγγειλε επενδύσεις στον τομέα των μεταφορών και των κατασκευών και κινήσεις για την ενίσχυση του τουρισμού, ενώ δήλωσε και το ενδιαφέρον της Ρωσίας για τη συμμετοχή της σε διαγωνισμούς, σε περίπτωση ιδιωτικοποιήσεων.

“Ήρθε η άνοιξη στις ελληνορωσικές σχέσεις”, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας και διεμήνυσε ότι “η Ελλάδα δεν είναι επαίτης, να γυρνά στις χώρες και να ζητά λύση στο χρηματοδοτικό της πρόβλημα, το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό. Η Ευρώπη πρέπει να δώσει λύση, γιατί αλλιώς δεν θα έχει η Ελλάδα μόνο ζημία, αλλά θα έχει και η Ευρώπη”.

Άλλωστε και ο Ρώσος πρόεδρος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, σημείωσε ότι ο Αλέξης Τσίπρας “δεν έθεσε αίτημα για βοήθεια στην ελληνική πλευρά”.

Επιπλέον, ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Ελλάδα θα επιδιώξει με όλες της τις δυνάμεις να συμβάλει ενεργά στη δημιουργία γεφυρών συνεργασίας και διαλόγου μεταξύ της Ε.Ε. και της Ρωσίας.

Επιπλέον, μετά τη συνάντηση, υπεγράφη από τους δύο πολιτικούς αρχηγούς κοινή δήλωση για τα 70 χρόνια από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου και την ήττα του ναζισμού. “Οι δύο λαοί μας αγωνίστηκαν πλάι-πλάι ενάντια στο φασισμό”, επεσήμανε ο Βλάντιμιρ Πούτιν και μίλησε για απότιση “φόρου τιμής και σεβασμού” σε αυτούς “που υπερασπίστηκαν την ελευθερία για την ανθρωπότητα”.

Οι ελληνορωσικές σχέσεις “έχουν σφυρηλατηθεί στο βάθος του χρόνου, από κοινούς αγώνες ενάντια στον ολοκληρωτισμό του φασισμού και ναζισμού, κοινές πολιτιστικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις”, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αναφερόμενος στα σχόλια Ευρωπαίων αξιωματούχων για τις σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι “η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα με αδιαπραγμάτευτο το δικαίωμα να ασκεί πολυδιάστατη και ενεργή εξωτερική πολιτική”. Πρόσθεσε δε ότι “σεβόμαστε τις δεσμεύσεις απέναντι στους ευρωπαϊκούς οργανισμούς και αξιοποιούμε τις δυνατότητες σε διεθνές επίπεδο για αμοιβαίες συνεργασίες με στόχο την προάσπιση των συμφερόντων του ελληνικού λαού”.

Επαναφορά εμπορικής συνεργασίας

Βασικό θέμα συζήτησης αποτέλεσε η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών στη Ρωσία και το πώς μπορούν να αρθούν τα ρωσικά αντίμετρα σε αγροτικά προϊόντα ελληνικού ενδιαφέροντος. Ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε την ιδιαίτερη σημασία που έχει η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα του εμπορίου, αφού ο τζίρος του εμπορίου μειώθηκε πέρυσι κατά 40%, εξαιτίας των κυρώσεων της ρωσικής ομοσπονδίας και της πτώσης των τιμών του πετρελαίου, και δήλωσε ότι “θα καταβάλουμε προσπάθειες για να επαναφέρουμε το εμπόριο μεταξύ των χωρών στο προηγούμενο επίπεδο”.

Μάλιστα, όπως εξηγούν και πηγές από την Κουμουνδούρου, Ρωσία και Ελλάδα επεξεργάζονται φόρμουλα για τη δυνατότητα εξαγωγών ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη Ρωσική αγορά μέσω της ίδρυσης κοινών Ελληνορωσικών εταιριών.

Η Ελλάδα ένα από τα βασικά κέντρα διανομής φυσικού αερίου

Οι δύο άνδρες συμφώνησαν να αποδοθεί μεγαλύτερη σημασία στον τομέα επενδύσεων και σε ζητήματα συνεργασίας στον τομέα της ενέργειες, που θα εξασφαλίσουν την κάλυψη αναγκών σε φυσικό αέριο.

Άνοιξε ο δρόμος για την κατασκευή ελληνικού αγωγού φυσικού αερίου που θα ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, θα διασχίζει την ελληνική επικράτεια και θα κατευθύνεται προς την Ευρώπη. Η χρηματοδότηση θα γίνει στη βάση ιδιωτικών κεφαλαίων και ο τρόπος θα είναι συμβατός με το ευρωπαϊκό δίκαιο και τους κανονισμούς της Ε.Ε.

Πηγές της Κουμουνδούρου επισημαίνουν τα μεγάλα οφέλη από την κατασκευή του αγωγού που θα αφορούν χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου και την εμπορική του εκμετάλλευση, που υπολογίζεται σε αρκετές εκατοντάδες ευρώ ετησίως. Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, διερευνάται η δυνατότητα άμεσης προκαταβολής των μελλοντικών κερδών για αρκετά χρόνια και αποπληρωμή από την έναρξη λειτουργίας του αγωγού και έπειτα.

Μάλιστα, ο Βλάντιμιρ Πούτιν σημείωσε τις “προοπτικές υλοποίησης του μεγαλύτερου σχεδίου της μεταφοράς του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη”, μέσω της καινούριας διαδρομής, στην οποία η Ελλάδα θα αποτελεί “ένα από τα βασικά κέντρα διανομής του φυσικού αερίου”, προσελκύοντας επενδύσεις για την ελληνική οικονομία και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι η ελληνική δημοκρατία ενδιαφέρεται να διευρευνήσει επενδυτικές πρωτοβουλίες για αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου, από τα ελληνικά σύνορα στην επικράτεια, με στόχο την κάλυψη ενεργειακών αναγκών και την ενεργειακή ασφάλεια, τηρώντας τους ελληνικούς και ευρωπαϊκούς κανονισμούς και την νομοθεσία.

Επεσήμανε ότι το κοινό πρόγραμμα δράσης που συμφωνήθηκε “αποτελεί πυξίδα για τη συνεργασία μας σε κάθε επίπεδο για την επόμενη διετία και μνημόνιο συνεργασίας” μεταξύ των δύο χωρών.

Επιπλέον, ο Βλάντιμιρ Πούτιν έκανε ιδιαίτερη μνεία και στον τομέα της βιομηχανίας, υπενθυμίζοντας ότι οι ρωσικές εταιρείες εξάγουν στην Ελλάδα μεταφορικά μέσα και άλλα είδη εξοπλισμού, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα και στη συμβολή που θα έχει η Ρωσία στον εκσυγχρονισμό του λιμένα Θεσσαλονίκης.

Ενίσχυση του τουρισμού και κοινές πολιτιστικές εκδηλώσεις

Συμφωνία υπήρξε επίσης για τη διοργάνωση και διεξαγωγή πολιτιστικών εκδηλώσεων στις δύο χώρες, όπως δραστηριότητες για τη διάδοση της ελληνικής και της ρωσικής γλώσσας, αλλά και για από κοινού εορτασμό της επετείου για τα 1000 χρόνια της ρωσικής παρουσίας στο Άγιον Όρος.

Επίσης, ενισχύεται και η συνεργασία στον τομέα του Τουρισμού. “Η Ελλάδα είναι τόπος διακοπών των Ρώσων τουριστών. Περισσότεροι από 900 Ρώσοι πολίτες επισκέφθηκαν πέρυσι την Ελλάδα”, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ανησυχία Τσίπρα για τους πολίτες ελληνικής καταγωγής στην Ουκρανία

Φυσικά, ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην κρίση στην ανατολική Ουκρανία, με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς να υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα υλοποίησης των συμφωνιών του Μινσκ, που ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε ως το “κλειδί” για να ξεπεραστεί ο “φαύλος κύκλος της ψυχροπολεμικής λογικής που οδηγεί πιο μακριά από τη προάσπιση του διεθνούς δικαίου”.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για την περίπτωση έντασης των εχθροπραξιών, για δεκάδες χιλιάδες πολίτες ελληνικής καταγωγής και στη Μαριούπολη. Αναφέρθηκε δε και στην “ανάγκη στην ήπειρο για νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας, με ενίσχυση του ρόλου του Οργανισμού για την Ασφαλείας και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Διευθέτηση του Κυπριακού με βάσει το ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ

Τόσο ο Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο Βλάντιμιρ Πούτιν επισημαίνουν την αναγκαιότητα εύρεσης λύσης για το Κυπριακό, βάσει του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ικανοποιημένος “από τη συνεπή στάση της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ” για το θέμα της κυπριακής ΑΟΖ και τόνισε “πόσο σημαντική είναι η έναρξη των συνομιλιών για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό”.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι καταλήγοντας, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι εύχεται η αρχή αυτής της ουσιαστικής άνοιξης να έχει και μια αντίστοιχη υλοποίηση, γιατί στις σχέσεις των χωρών δεν έχουν σημασία μόνο οι εξαγγελίες αλλά και η υλοποίησή τους”, είπε και διατύπωσε την πεποίθησή του ότι και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί έχουν τη βούληση να κάνουν πράξεις.

Πηγή:http://www.avgi.gr