Αλ. Τσίπρας: Ο ελληνικός λαός έχει κληθεί να σηκώσει δυσανάλογο βάρος (Video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΤΟΥΣΚ ΜΑΞΙΜΟΥ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Στην κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση με σεβασμό στην αλληλεγγύη και το δίκαιο επιμερισμό των βαρών αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζοντας ότι η θέση της χώρας μας για το προσφυγικό βασίζεται στην εμπειρία μας και στο δυσανάλογο βάρος που ο ελληνικός λαός έχει σηκώσει.  Η Ε.Ε. βασίστηκε πάνω σε κάποιες ιδρυτικές αξίες τις οποίες σήμερα καλείται να ξαναβρεί με αφορμή μεγαλύτερη μετακίνηση λαών από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Συμφωνήσαμε στην επιτάχυνση του συνόλου των αποφάσεων που έχουμε λάβει για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών. Τη στήριξη του Λιβάνου και της Ιορδανίας, την εντατικοποίηση των επιχειρήσεων κατά των διακινητών, την επανεγκατάσταση προσφύγων.

«Ο αποκλεισμός της Ελλάδας από τη Σένγκεν δεν είναι λύση» δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ και πρόσθεσε ότι “δεν λύνεται κανένα απολύτως πρόβλημα”. Κάτι τέτοιο, όπως είπε, δεν θα τερμάτιζε το γεγονός ότι η Ευρώπη είναι ελκυστική για τους πρόσφυγες.  και τόνισε ότι η προσφυγική κρίση τεστάρει τις αντοχές της Ε.Ε. «Θα χρειαστεί περισσότερη στήριξη από τους εταίρους μας στην Ευρώπη», συμπλήρωσε. Τόνισε επίσης ότι αυτό που πρέπει να γίνει η διαφύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. Κλείνοντας αναφερόμενος στην οικονομία εξέφρασε την αισιοδοξία του για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Κατά τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Ντόναλντ Τουσκ παρουσίασε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το έργο που έχει γίνει έως τώρα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και της ανθρωπιστικής κρίσης. Επίσης, οι δύο άνδρες συζήτησαν σχετικά με την πρόταση Τουσκ όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις που ζητεί η Βρετανία ώστε να παραμείνει κράτος-μέλος της Ε.Ε., σύμφωνα με ανακοίνωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Ο Τουσκ πραγματοποιεί περιοδεία σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για να συζητήσει για την πρότασή του για μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ ώστε να ικανοποιηθούν τα αιτήματα που πρόβαλε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ώστε να πειστούν οι Βρετανοί να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ένωση στο επικείμενο δημοψήφισμα. Η πρόταση Τουσκ αναμένεται να αποτελέσει τη βάση μιας συμφωνίας στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (19/2), σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο κίνδυνος ρήξης της ΕΕ είναι «αληθινός» προειδοποίησε χθες από το Βουκουρέστη ο Τουσκ και κάλεσε τα κράτη μέλη της να «ακούσουν τα επιχειρήματα και των άλλων» ώστε να αποτραπεί το επαπειλούμενο Brexit, η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ένωση. «Ο κίνδυνος διάλυσης είναι αληθινός, διότι η διαδικασία (σ.σ. του διαλόγου Λονδίνου-Βρυξελλών) είναι ουσιαστικά πολύ εύθραυστη. Πρέπει να τη χειριστούμε με φροντίδα, διότι ό,τι σπάει δεν μπορεί να επισκευαστεί», είπε ο Τουσκ μιλώντας σε δημοσιογράφους.

«Πρόκειται για μια κρίσιμη στιγμή. Πρέπει να αρχίσουμε να ακούμε περισσότερο τα επιχειρήματα της άλλης πλευράς απ’ ό,τι τα δικά μας», υπογράμμισε ο Τουσκ, εκτιμώντας πάντως ότι είναι φυσικό το γεγονός πως η στάση κάθε πλευράς γίνεται πιο σκληρή, καθώς «ο χρόνος πιέζει».

Πηγή:http://www.avgi.gr