“Να εντείνουμε τις προσπάθειες για μια συμφωνία με ουσιαστικό αποτέλεσμα στο θέμα της μετεγκατάστασης των προσφύγων. Να δοθούν κίνητρα στους πρόσφυγες ώστε να αποφεύγουν τη μετάβασή και την εκμετάλλευση τους από τους διακινητές. Θα πρέπει να τους δώσουμε την ελπίδα για νόμιμη δίοδο μετεγκατάστασης με τη συνεργασία της Ευρώπης και να αντιμετωπίσουμε τα εγκληματικά δίκτυα των διακινητών”, πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στα ανοικτά ζητήματα των δύο χωρών ο πρωθυπουργός μίλησε για την ανάγκη μιας “δίκαιης και βιώσιμης λύση στο Κυπριακό” στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού πλαισίου. “Μια λύση χωρίς τρίτους εγγυητές σε ένα πλαίσιο ασφάλειας.”

“Κοινή η αντίληψη ότι το Αιγαίο θα πρέπει να είναι μια θάλασσα συνεργασίας, εμπορίου και τουρισμού”, πρόσθεσε κλείνοντας ο Αλ. Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα θα σταθεί αρωγός στις ενταξιακές διαδικασίες της Τουρκίας. “Η Ελλάδα είναι μια φιλόξενη χώρα” είπε ο πρωθυπουργός προσκαλώντας τον κ. Νταβούτογλου να επισκεφθεί τη χώρα μας.

«Η ένταξη της Τουρκίας θα δυναμώσει την Ε.Ε. τόνισε από την πλευρά του ο Αχμέτ Νταβούτογλου. “Χρειάζεται ειρήνη και σταθερότητα στα Βαλκάνια” σημείωσε ενώ αναφερόμενος στο προσφυγικό υπογράμμισε ότι:

“Στη Συρία υπάρχει ένα καθεστώς βίας, αν δεν υπήρχε δεν θα εγκατέλειπαν οι πρόσφυγες την πατρίδα τους. Ούτε η Ελλάδα, ούτε η Τουρκία έχει καμία υπευθυνότητα για αυτό. Αντίθετα το προσφυγικό είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο που δεν είναι σωστό να επωμιστεί μόνο η Ελλάδα και η Τουρκία».

Πρόσθεσε επίσης ότι η Τουρκία θα συνεργαστεί με τις ακτοφυλακές μας, για να εμποδίσουμε τη μεγάλη ανθρωπιστική τραγωδία. Τα αρμόδια  υπουργεία θα πρέπει να συνεργαστούν στο θέμα αυτό.

Εντός ολίγου αναμένεται να ξεκινήσει η συνάντηση του Α. Τσίπρα με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Κατ. Μπρ.

Στόχος η άμεση συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το μήνυμα που διαπερνά τις επαφές του Α. Τσίπρα στο ταξίδι του στην Τουρκία είναι, ότι αν και για να αντιμετωπιστεί συνολικά το προσφυγικό πρέπει να λυθεί το συριακό, θα πρέπει να υπάρξει άμεση συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ.

Μια συμφωνία που να οδηγεί στον περιορισμό των ροών και στην καθιέρωση σταθερού μηχανισμού επανεγκατάστασης από την Τουρκία.

Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε διμερής ελληνοτουρκική συνεργασία και συντονισμός με στόχο την αποφασιστική αντιμετώπιση των διακινητών.