Ακυβέρνητο αλιευτικό λόγω ανεμοθύελλας στην Ιεράπετρα

CACHE_620X620_1_1300429

Δύο Ιεραπετρίτες αλιείς που επέστρεφαν στο λιμάνι της “Νύμφης” του Λιβυκού από τα παραγάδια το πρωί της Κυριακής, κινδύνεψαν να παρασυρθούν από τους θυελλώδεις βορριάδες, όταν το μικρό τετράμετρο αλιευτικό τους έμεινε ακυβέρνητο λόγω μηχανικής βλάβης, ένα μόλις μίλι από την προβλήτα.

Από τις 6 τα ξημερώματα της Κυριακής στην Ιεράπετρα έπνεαν θυελλώδεις βοριάδες, οι οποίοι προκάλεσαν μικροζημιές σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες και δυσκόλεψαν την πλεύση κάποιων μικρών αλιευτικών σκαφών, τα οποία βρίσκονταν στο πέλαγος, από αργά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου.

Γύρω στις 9 το πρωί της Κυριακής το παλιό ξύλινο αλιευτικό “Χαρά” μήκους τεσσάρων μέτρων με δυο αλιείς και καπετάνιο τον 57χρονο Κωστή Τσαγκαράκη, επιστρέφοντας στο λιμάνι της Ιεράπετρας από ψάρεμα με παραγάδι, εξέπεμψε SOS, καθώς σταμάτησαν να λειτουργούν οι μηχανές του ένα μίλι από την ακτή.

Οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι έντασης κατά διαστήματα 10 Μποφόρ, παρέσερναν σαν “καρυδότσουφλο” το μικρό αλιευτικό και το οδηγούσαν στην ανοικτή θάλασσα, όπου οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ χειρότερες, ενώ με τα κουπιά δεν υπήρχε καμία πιθανότητα οι δυο ψαράδες να το οδηγήσουν στο λιμάνι με κόντρα τον άνεμο.

Το λιμεναρχείο Ιεράπετρας, επειδή δεν μπορούσε το πλωτό ΛΣ 138 να βγει από το λιμάνι με τόσο ισχυρούς βόρειους ανέμους, ζήτησε από το μήκους 13 μέτρων υπερσύγχρονο αλιευτικό “Ειρήνη” με καπετάνιο τον 33χρονο Αντώνη Κορνάρο, να σπεύσει σε βοήθεια, καθώς βρισκόταν ήδη έτοιμο στο λιμάνι και θα κέρδιζε πολύτιμο χρόνο.

Το μεγάλο αλιευτικό “Ειρήνη” ανταποκρίθηκε άμεσα και κατάφερε σε σύντομο χρόνο να προσεγγίσει το μικρό αλιευτικό “Χαρά” με τους δύο ψαράδες, που ήταν σε άμεσο κίνδυνο, να το δέσει ασφαλώς και να το ρυμουλκήσει με μεγάλη προσοχή, οδηγώντας το χωρίς πρόβλημα στο λιμάνι της Ιεράπετρας.

Ευτυχώς δεν υπήρξε κάποιο άλλο πρόβλημα καθώς η θάλασσα ήταν σχετικά ήρεμη κοντά στην ακτή και το μικρό αλιευτικό ελλιμενίστηκε με ασφάλεια κάτω από το Φρούριο “Καλές”, προκειμένου να επισκευαστεί η βλάβη στις μηχανές του.

Πηγή:http://www.neakriti.gr