Αίγυπτος: Υπεγράφη νόμος που περιορίζει τις διαδηλώσεις

aigupotos

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Αιγύπτου Άντλι Μανσούρ υπέγραψε αμφιλεγόμενο νόμο που επιβάλλει δρακόντειους περιορισμούς στις δημόσιες συναθροίσεις και διαδηλώσεις, «επιστρέφοντας» εξουσίες στις δυνάμεις καταστολής.

Την κυβέρνηση κατηγορούν πολιτικές δυνάμεις, οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κινήματα, ότι επιδιώκει να ποινικοποιήσει όλες τις μορφές ειρηνικών δημόσιων συναθροίσεων και ποινικοποιεί την καταστολή.

Το νομοσχέδιο -που αποτέλεσε επί εβδομάδες αντικείμενο αντιπαράθεσης και δέχτηκε τροποποιήσεις κατόπιν συστάσεων δικαστηρίου- υπεγράφη την Κυριακή από τον Άντλι Μανσούρ και επίκειται η δημοσιοποίησή του.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει ήδη γνωστά, ο νόμος υποχρεώνει τους διοργανωτές διαδηλώσεων να ειδοποιούν τρεις ημέρες πριν τις Αρχές, ενώ απαγορεύονται οι αυθόρμητες συγκεντρώσεις. Διοργανωτές διαδηλώσεων χωρίς άδεια θα τιμωρούνται με επιβολή προστίμου -όχι φυλάκιση, βάσει του αρχικού προσχεδίου.

Την εξουσία διατηρούν οι δυνάμεις ασφαλείας να απαγορεύουν οποιαδήποτε διαδήλωση ή δημόσια συνάθροιση, περιλαμβανομένων συναντήσεων πολιτικών κομμάτων με αντικείμενο εκλογικά θέματα.

Με βάση το νόμο, οι υπηρεσίες ασφαλείας μπορούν επίσης να απαγορεύσουν μία συγκέντρωση εάν έχουν λάβει πληροφορίες πως συνιστά απειλή για την εθνική ασφάλεια -χωρίς να προσδιορίζεται η φύση των πληροφοριών ή η απειλή.

Την ίδια στιγμή, απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις σε τόπους λατρείας, συχνό σημείο συνάντησης για όλες τις διαδηλώσεις στην Αίγυπτο τα τελευταία τρία χρόνια, και κυρίως για τους ισλαμιστές.

Ακόμη,  η αστυνομία έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει βία -κατόπιν προειδοποίησης-, περιλαμβανομένων δακρυγόνων, γκλόμπ και κανονιών νερού.

Μάλιστα, ο νόμος επιτρέπει την απεριόριστη χρήση σκαγιών από την αστυνομία κατά διαδηλωτών, παραλείποντας άρθρο που απαγόρευε τη χρήση υπέρμετρης βίας.

 

«Αυτή η παράλειψη είναι η πιο σοβαρή ένδειξη των πραγματικών προθέσεων των σημερινών αρχών, που ισχυρίζονται ότι επιδιώκουν να νομιμοποιήσουν και να ρυθμίσουν τις ειρηνικές συναθροίσεις, ενώ στην πραγματικότητα αυτό είναι άλλη μία απόπειρα να νομιμοποιηθεί η καταστολή» τονίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους 19 οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αφότου οδηγήθηκαν στη φυλακή ηγέτες της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, στο πλαίσιο της καταστολής των ισλαμιστών που έχουν μετρήσει εκατοντάδες θύματα, οι διαδηλώσεις υπέρ του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι έχουν μειωθεί .