Αγρότες: Αποχωρούν από τα μπλόκα και παραμένουν σε “επαγρύπνηση”

ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ 22

Την Δευτέρα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η απόσυρση των τρακτέρ από τα μπλόκα, με τους αγρότες να διαμηνύουν ότι παραμένουν σε επαγρύπνηση.

«Μετά από 39 μέρες στον δρόμο, ο αγώνας ούτε σταματάει ούτε αναστέλλεται. Απλά, όπως αποφασίσαμε όλα τα μπλόκα, από αύριο αλλάζει η μορφή πάλης. Θα είμαστε σε επαγρύπνηση και με το όπλο παραπόδα» ανέφερε ο αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας στη σκιά του «μνημείου του Αγρότη» στο ιστορικό Κιλελέρ.

Εκπρόσωποι πολλών μπλόκων από τα 69 που συντάχτηκαν με το πλαίσιο των πέντε προτάσεων που παρουσιάστηκαν στην συνάντηση της Τετάρτης με τον πρωθυπουργό, βρέθηκαν την Κυριακή στο υψηλού συμβολισμού για το αγροτικό κίνημα Κιλελέρ, προκειμένου γιορτάζοντας την 106η επέτειο απ’ τον ξεσηκωμό των κολίγων να κλείσουν αυτή την ενότητα των κινητοποιήσεων τους. Και με αφορμή τις σημερινές συνθήκες που επικρατούν στον αγροτικό τομέα να μιλήσουν για «νέα κολλιγοποιήση» των αγροτών και να προειδοποιήσουν για «νέο Κιλελέρ».

Ο Βαγγέλης Μπούτας υπογράμμισε ότι η γραμμή πάλης πρέπει να συνεχιστεί σε συμμαχία με τους εργαζόμενους και τα φτωχά και λαϊκά στρώματα, ενώ αναφερόμενος στο «κέρδη» από την παραμονή των αγροτών στον δρόμο επί τόσες μέρες, τόνισε ότι το γεγονός ότι έχει πάει πίσω για δυο μήνες το ασφαλιστικό είναι αποτέλεσμα αυτού του αγώνα.

Ακόμη επεσήμανε ότι για πρώτη φορά η κυβέρνηση παραδέχτηκε ότι πρέπει να υπάρχει αφορολόγητο, αλλά συμπλήρωσε ότι αν οι αγρότες αυτό δεν το δουν σε νόμο δεν πρόκειται να πειστούν και περιμένουν να δουν να γίνονται πράξη αυτά τα οποία υποσχέθηκε η κυβέρνηση.

Αναφερόμενος δε, στις 9.500 αφορολόγητο, σχολίασε ότι και «άλλοι» που συναντήθηκαν τη Δευτέρα με τον πρωθυπουργό πήρανε τη δέσμευση για το θέμα αυτό, αλλά δεν το πρόβαλαν γιατί αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να μείνουν αφορολόγητα τα μεγάλα εισοδήματα. Ενώ, όπως είπε, η αντιπροσωπεία της Πανελλήνια Επιτροπής μπλόκων πήγε με πέντε αιτήματα στον πρωθυπουργό και κατέδειξε την διαφορά που έχει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα και εκείνοι που λένε «όλοι μαζί» και το εννοούν. «Είναι δυνατόν να πας στον πρωθυπουργό με 40 αιτήματα;» αναρωτήθηκε, «ούτε στον δήμαρχο της πόλης σου δεν πας με τόσα».

Επαναλαμβάνοντας ότι οι αγρότες περιμένουν η κυβέρνηση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, ανέφερε ότι είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να κατέβουν με πούλμαν στην Αθήνα όταν κατατεθεί προς ψήφιση το ασφαλιστικό και να δώσουν το «παρών» μαζί με το εργατικό κίνημα για να αποτρέψουν την ψήφιση του. «Είμαστε με το όπλο παραπόδα «μην τυχόν και η φορολόγηση έχει λεπίδες τροχισμένες και από τις δυο μεριές και μας αποκεφαλίσουν», δήλωσε και συμπλήρωσε ότι από την Δευτέρα κιόλας θα αρχίσουν να οργανώνονται για την κάθοδο στην Αθήνα, αν χρειαστεί.

Ομαλοποιήθηκε η κατάσταση στο μεγαλύτερο μέρος του οδικού δικτύου

Αποχωρούν «με το κεφάλι ψηλά και συντεταγμένα» οι αγρότες από το μπλόκο των Μουδανιών μετά από σχετική απόφαση της γενικής συνέλευσης. Ανάλογη απόφαση έλαβαν και οι αγρότες στο μπλόκο των Μικροθηβών.

«Μετά από 43 ημέρες αγώνα ήρθε η ώρα να ενισχύσουμε τους συναδέλφους μας, που ενώ εμείς αγωνιζόμασταν για την επιβίωση του πρωτογενούς τομέα, αυτοί παρέμεναν αμετακίνητοι στο καναπέ τους», αναφέρουν χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση που εξέδωσαν.

Εξάλλου, αποκλιμακώνουν και αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις τους και οι αγρότες του μπλόκου των Μικροθηβών.

Η απόφαση για αναστολή των κινητοποιήσεων έγινε μέσω γενικής συνέλευσης στο μπλόκο με τη συμμετοχή εκατοντάδων αγροτών από τις περιοχές του Αλμυρού, των Φαρσάλων και του Βελεστίνου.

Υπενθυμίζεται ότι παραμένουν στο μπλόκο που έχουν στήσει στο τελωνείο της Εξοχής στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Τα μέλη του μπλόκου αναμένεται να τηρήσουν το πρόγραμμα που έχουν ανακοινώσει τις τελευταίες ημέρες, κανονίζοντας παράλληλα και άλλες δράσεις στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Υπενθυμίζεται ότι επί ελληνικού εδάφους στο τελωνείο της Εξοχής ισχύει ο επ΄ αόριστον αποκλεισμός για τα φορτηγά και τις νταλίκες, ενώ αναφορικά με την κυκλοφορία των Ι.Χ. οχημάτων και των λεωφορείων, η διέλευσή τους διεξάγεται ομαλά στο δίωρο 15.00-17.00 και από τις 22.30 το βράδυ μέχρι και τις 10.00 το πρωί.

Περιοδικούς και συμβολικούς αποκλεισμούς πραγματοποιούν τα μέλη του μπλόκου στο τελωνείο του Προμαχώνα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, χωρίς ωστόσο να δημιουργούνται ιδιαίτερα προβλήματα στην κυκλοφορία.

Στο μεταξύ, την αποχώρησή τους ανακοίνωσαν και οι αγρότες στο τελωνείο των Ευζώνων, στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, ανανεώνοντας το ραντεβού τους με τις κινητοποιήσεις στο προσεχές μέλλον.

Η κατάσταση στο μεγαλύτερο μέρος του οδικού δικτύου τη χώρας έχει ομαλοποιηθεί, καθώς οι αγρότες αποσύρουν τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους οχήματα.

Στα περισσότερα σημεία της Βόρειας Ελλάδα οι αγρότες αποχώρησαν, ενώ και στα σημεία όπου ακόμα παραμένουν, γίνονται ολιγόωροι συμβολικοί αποκλεισμοί.

Την αναστολή των κινητοποιήσεών τους ανακοίνωσαν οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών, προειδοποιώντας ωστόσο, ότι θα βρίσκονται στις επάλξεις για τη συνέχιση του αγώνα, υπό άλλη μορφή.

Αναστολή των δράσεών τους αποφάσισαν και οι αγρότες στο τελωνείο της Δοϊράνης, στα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ.

Πηγή:http://www.avgi.gr