Σημαντική αύξηση καταγράφεται στα κρούσματα γρίπης, κορονοϊού και του ιού RSV στα παιδιά ηλικίας έως 16 ετών με αποτέλεσμα πολλά παιδιά να καταλήγουν στα νοσοκομεία με υψηλό πυρετό.
Αξίζει να σημειωθεί πως πλέον σημαντική “υπερφόρτωση” καταγράφεται στα νοσοκομεία Παίδων από παιδιά ηλικίας 0-16 ετών, που έχουν προσβληθεί από τους τρεις διαφορετικούς ιούς: της γρίπης, της Covid-19 και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV).
Ο καθηγητής Παιδιατρικής και μέλος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Δημήτρης Χρούσος, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στους γονείς για τους εμβολιασμούς των παιδιών τους. Σήμερα Παρασκευή (11/11) ανοίγει μάλιστα η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό του εμβολιασμού κατά της Covid-19 στα βρέφη, ηλικίας από 6 μηνών έως 4 ετών.
Η πρόσφατη προειδοποίηση των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) για τον κίνδυνο τριπλής επιδημίας γρίπης, κορονοϊού και αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV) φαίνεται να επιβεβαιώνεται και στη χώρα μας.
Σύμφωνα με τους γιατρούς, στα Νοσοκομεία Παίδων «Η Αγία Σοφία» και «Αγλαϊα Κυριακού» νοσηλεύονται δεκάδες παιδιά με υψηλό πυρετό και άλλα συμπτώματα που παραπέμπουν σε ιώσεις του αναπνευστικού.
“Στα νοσοκομεία Παίδων υπάρχουν πολλά παιδιά, που νοσηλεύονται λόγω υψηλού πυρετού”, αναφέρει στο iatropedia.gr, o Καθηγητής Παιδιατρικής ΕΚΠΑ, Γεώργιος Χρούσος, και εξηγεί:
“Δεν είναι σε Μονάδα Εντατικής, αλλά παραμένουν μέσα στο νοσοκομείο για παρακολούθηση, γιατί είναι άρρωστα. Τα Νοσοκομεία Παίδων είναι γεμάτα. Είναι σε πολύ υψηλό ποσοστό οι νοσήσεις. Είναι παιδιά από 0 έως 16 ετών”, σημειώνει.
Το περίεργο είναι πως αυτή τη φορά δεν κυριαρχεί στην κοινωνία ένα είδος ιού έναντι των άλλων. Υπάρχουν περιστατικά γρίπης, αλλά και Covid-19 και αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), ενός ιού που κυριαρχεί στην παιδική ηλικία και δεν προκαλεί κατά κανόνα, βαριά νόσηση.
“Έχουμε ένα μικρό κύμα σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή και το ενδιαφέρον είναι ότι έχουμε και κύμα Covid-19 και κύμα RSV και κύμα γρίπης, ταυτόχρονα. Είναι συνδυασμός των τριών αυτών καταστάσεων. Υπάρχουν παιδιά, από όλες τις ηλικίες, αλλά κυρίως μικρότερα. Το RSV χτυπάει κυρίως τα μικρά παιδιά, έως νηπιαγωγείο και πρώτες τάξεις δημοτικού. Η γρίπη και η Covid-19 χτυπάει τα παιδιά όλων των ηλικιών”, τονίζει ο Καθηγητής Χρούσος.
Γρίπη και Covid-19 στα παιδιά: Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς
Ο γιατρός συνιστά ψυχραιμία. Τα συμπτώματα που προκαλούν αυτοί οι τρεις ιοί, είναι απόλυτα διαχειρίσιμα από τον οργανισμό των υγιών παιδιών, αφού αυτά μπορούν να ξεπεράσουν τη νόσο χωρίς καμία επίπτωση.
Ωστόσο, σε ειδικές περιπτώσεις, όπως είναι τα παιδιά με ιδιαίτερα ευάλωτο ανοσοποιητικό σύστημα (ανοσοκατεσταλμένα, παιδιά με καρδιολογικές ή αναπνευστικές παθήσεις κ.α.), θα πρέπει να ακολουθηθούν οι οδηγίες του γιατρού και να γίνουν τα συνιστώμενα εμβόλια για κάθε μία από τις προαναφερόμενες νόσους.
Για παράδειγμα, η γρίπη στα παιδιά δεν είναι θανατηφόρα (είναι μόνο στις μεγάλες ηλικίες), αλλά μπορεί να επιφέρει ταλαιπωρία. Τα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα, όμως, κινδυνεύουν ακόμη και με τη γρίπη.
Ο Καθηγητής Παιδιατρικής εξηγεί πιο αναλυτικά:
“Από 5 και άνω πρέπει τα παιδιά να κάνουν το εμβόλιο κατά της Covid-19. Όσα παιδιά δεν το έχουν κάνει, να πάνε να το κάνουν. Αλλά και το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να γίνει, οπωσδήποτε στα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα, αλλά και στα παιδιά έως ενός έτους που είναι περισσότερο ευάλωτοι οργανισμοί. Για τις υπόλοιπες ηλικίες το αφήνουμε στον παιδίατρο να αποφασίσει, ποια παιδιά πρέπει να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο”, σημειώνει ο ειδικός.
RSV: Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς
Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (Respiratory Syncytial Virus, RSV), μεταδίδεται όπως όλοι οι αναπνευστικοί ιοί και μοιάζει με το κοινό κρυολόγημα.
Μπορεί να εκδηλωθεί με βήχα, δυσκολία στην αναπνοή, συνάχι, ρινική συμφόρηση και πυρετό. Συχνό κλινικό εύρημα στα παιδιά, είναι η βρογχιολίτιδα.
Για τον RSV δεν υπάρχει προληπτικός εμβολιασμός, παρά μόνο φάρμακο, το οποίο δίνεται στο νοσοκομείο σε σπάνιες βαριές περιπτώσεις.
“Για την RSV έχουν φτιάξει φάρμακο, μονοκλωνικό αντίσωμα, το οποίο έχουν στα νοσοκομεία και υπάρχει και στην Ελλάδα. Αν το παιδί έχει “βαριά” συμπτώματα υπάρχει το φάρμακο, το οποίο κάνει παθητική ανοσοποίηση. Το δίνεις στο παιδί όταν κολλήσει, για να το περάσει πιο ελαφρά. Γιατί δεν αποκλείεται να κάνει και βαριά συμπτώματα η RSV. Μπορεί το παιδί να φτάσει ακόμη και μέχρι την Μονάδα Εντατικής. Ιδιαίτερα τα παιδιά που έχουν στενούς βρόγχους, μπορεί να φτάσουν σε ΜΕΘ”, τονίζει ο κ. Χρούσος.
Όπως αναφέρει ο επιστήμονας, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός δεν εξελίσσεται πάντα σε μία ήπια αναπνευστική ασθένεια. Επίσης, αν και ταυτίζεται με την παιδική ηλικία, δεν αποτελεί αποκλειστικό κίνδυνο για τους ανήλικους. Συχνά οδηγεί σε βαριά συμπτώματα, όπως αυτά της γρίπης και μπορεί να αποτελέσει σοβαρή απειλή για την υγεία ηλικιωμένων ή ενήλικων ατόμων με ευάλωτο ανοσοποιητικό σύστημα.
Ο κίνδυνος μάλιστα είναι ιδιαίτερα υψηλός για τους άνω των 65 ετών και για όσους πάσχουν από χρόνια πνευμονοπάθεια, καρδιοπάθεια και διαβήτη.
Εμβολιασμοί κατά της Covid από 6 μηνών: Ανοίγει η πλατφόρμα
Ανοίγει σήμερα Παρασκευή (11/11) στην Ελλάδα, η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό των ραντεβού για τον εμβολιασμό των βρεφών ηλικίας 6 μηνών έως 4 ετών, με τα mRNA εμβόλια των εταιρειών Pfizer/BioNTech, τα οποία έχει προμηθευτεί η χώρα μας.
Οι κατευθυντήριες οδηγίες των ξένων ρυθμιστικών αρχών (ECDC και FDA), αλλά και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στην Ελλάδα, συνιστούν το εμβόλιο στα παιδιά ηλικίας 6 έως 4 ετών με συννοσηρότητες, που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσου, ή ακόμη και θανάτου.
Ωστόσο, η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή για οποιονδήποτε γονιό επιθυμεί να προγραμματίσει τον εμβολιασμό του παιδιού του, ακόμη κι αν δεν πάσχει από κάποιο σοβαρό νόσημα, αρκεί να υπάρχει προηγούμενη σύσταση από παιδίατρο.
Υπάρχει, όμως, λόγος να κάνει εμβόλιο ένα βρέφος, ενώ είναι γνωστό ότι τα παιδιά δεν κινδυνεύουν από την Covid;
Είναι το ερώτημα που απηύθυνε το iatropedia.gr, στον Παιδίατρο Γεώργιο Χρούσο:
“Είναι πολύ σωστή ερώτηση και θα την κάνει σίγουρα ένας γονιός. Αυτό που είπε η Επιτροπή είναι ότι αν υπάρχει υποκείμενη νόσος, δηλαδή για τα παιδάκια που έχουν καρδιοπάθειες, γενετικά νοσήματα και τέτοια, αυτά τα παιδιά καλό είναι να το κάνουν για προστασία. Για τα άλλα υγιή παιδιά, το αφήσαμε ως Επιτροπή στην απόφαση του κάθε παιδιάτρου. Αν νομίζει δηλαδή ο παιδίατρος ότι θα πρέπει να προστατεύσει κάποια παιδιά που είναι φαινομενικά υγιή με το εμβόλιο, να μπορεί να το κάνει. Δεν είναι ούτε υποχρεωτικό, ούτε απαραίτητο. Μπορεί όμως για κάποιο λόγο να υποψιάζεται κάτι και να θέλει να γίνει το εμβόλιο. Πρέπει να είναι η πλατφόρμα ανοιχτή για να το γράψει ο γιατρός”, απαντά ο Καθηγητής.
Στην ηλικιακή ομάδα 6 μηνών – 4 ετών, ο εμβολιασμός ολοκληρώνεται σε 3 δόσεις με μεσοδιάστημα 8 εβδομάδων μεταξύ τους. Επίσης, υπάρχει προσαρμογή της συνιστώμενης δόσης στα 0.2 mL / 3 mcg (μικρογραμμάρια) ανά δόση.
Πρόκειται για τον “βασικό εμβολιασμό” κατά της Covid, ενώ επί του παρόντος δεν υπάρχει σύσταση για πρώτη ή δεύτερη αναμνηστική δόση σε παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών, εκτός από παιδιά με παθήσεις του ανοσοποιητικού.
www.newsit.gr