Άδωνις: Λουκέτο στον ΕΟΠΥΥ σε 30 ημέρες αν δεν σταματήσουν τις απεργίες οι γιατροί

giatroieopyy

Η κυβέρνηση φαίνεται πως ετοιμάζει τον ξαφνικό θάνατο του ΕΟΠΥΥ στα πρότυπα ΕΡΤ, με τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, να δίνει διορία 30 ημερών στους γιατρούς του Οργανισμού να σταματήσουν τις απεργίες.

Κυβέρνηση και γιατροί επιμένουν στον μεταξύ τους πόλεμο, με τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ να παραμένουν «όμηροι», χωρίς να γνωρίζουν τι θα γίνει από εδώ και πέρα.

Η “σύρραξη” παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να δείχνει αποφασισμένη να παίξει ακόμη και το χαρτί του ξαφνικού θανάτου: του λουκέτου σε ολόκληρο τον ΕΟΠΥΥ, την απόλυση των γιατρών και την επαναπρόσληψη μόνο των διοικητικών υπαλλήλων στον νέο φορέα.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, που χθες από το βήμα της Βουλής κάλεσε σε διάλογο τους γιατρούς αλλά διεμήνυσε πως η κινητικότητα θα γίνει «βρέχει χιονίσει», έστειλε τελεσίγραφο τους γιατρούς: ή σταματούν τις κινητοποιήσεις ή μπαίνει λουκέτο στον ΕΟΠΥΥ.

Το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης προβλέπει τον «ξαφνικό θάνατο» του Οργανισμού στις 31 Δεκεμβρίου, όπως γράφει σήμερα δημοσίευμα της Ημερησίας.

Η αυλαία θα πέσει σε τρεις πράξεις με ημερομηνίες ορόσημο:
– Τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου όταν αυξάνεται το πλαφόν των επισκέψεων ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στους ιδιώτες γιατρούς από 200 σε 300 επισκέψεις
– Τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου όταν ανοίγει το σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και ο ΕΟΠΥΥ προχωρεί σε συμβάσεις με όλους τους ιδιώτες γιατρούς
– Την Τρίτη 31 Δεκεμβρίου όταν (αν το τελεσίγραφο Γεωργιάδη δε γίνει δεκτό από τους γιατρούς) μπαίνει λουκέτο στον ΕΟΠΥΥ και απολύονται όλοι οι εργαζόμενοι, διοικητικοί και υγειονομικοί.

Ο καινούργιος ΕΟΠΥΥ

Τη δυνατότητα θα χάσουν ακόμα και οι διοικητικοί υπάλληλοι να μπουν σε καθεστώς κινητικότητας με τον ξαφνικό θάνατο του ΕΟΠΥΥ.

Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει τη δημιουργία νέου Οργανισμού σε διάστημα λίγων ημερών. Ο νέος ΕΟΠΥΥ, ο ΕΟΠΥΥ Β’ (όπως ανέφερε ανώτατη πηγή του υπουργείου Υγείας σύμφωνα με την Καθημερινή) δε θα διαθέτει μονάδες για την παροχή υπηρεσιών υγείας αλλά μόνο διοικητικές υπηρεσίες.

Στον νέο Οργανισμό θα προσληφθεί όλο το διοικητικό και λοιπό προσωπικό του σημερινού ΕΟΠΥΥ.

Για τους 5.500 γιατρούς θα προκηρυχθούν θέσεις στο ΕΣΥ, τις οποίες θα μπορούν να διεκδικήσουν με αυξημένη μοριοδότηση. Όλοι οι γιατροί, όμως, δεν προβλέπεται να επαναπροσληφθούν.

Το υπουργείο διαμηνύει ότι η σταδιακή εφαρμογή του χρονοδιαγράμματος για τον ΕΟΠΥΥ γίνεται για να τους δοθεί χρόνος να επανεξετάσουν τη στάση τους αναφορικά με τις απεργίες.
Στέλνει όμως κι ένα ακόμη μήνυμα: πως «ό,τι χάνεται, δεν επιστρέφεται», ότι δηλαδή οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ έχασαν δια παντός το δικαίωμα των 150 επισκέψεων.