Άδεια μόνιμης παραμονής πήρε ο θείος Ομπάμα μετά από 50 χρόνια

theios obama

Ο Ονιάνγκο Ομπάμα, θείος του του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα πήρε άδεια μόνιμης παραμονής στις ΗΠΑ, όπως μετέδωσαν την Τρίτη τα μέσα ενημέρωσης της Βοστόνης.

Στον 69χρονο Ονιάνγκο Ομπάμα, κενυατικής καταγωγής, ο οποίος είναι ετεροθαλής αδελφός του εκλιπόντος πατέρα του πρόεδρου, χορηγήθηκε πράσινη κάρτα, παρέχοντάς του το δικαίωμα νόμιμης παραμονής στις ΗΠΑ, αναφέρει σε άρθρο της η εφημερίδα Boston Globe.

Όπως διαπίστωσε ο ομοσπονδιακός δικαστής σε θέματα μετανάστευσης, Λέναρντ Σαπίρο, ο Ονιάνγκο Ομπάμα πληροί τις προϋποθέσεις για άδεια παραμονής βάσει νόμου, σύμφωνα με τον οποίο μπορεί να χορηγηθεί πράσινη κάρτα σε ανθρώπους που διαμένουν στις ΗΠΑ από το 1972. «Καλώς ήλθατε στην Αμερική», είπε ο δικαστής στον θείο του Ομπάμα.

Το 1963 πρωτοέφτασε στις ΗΠΑ με φοιτητική βίζα ο Ονιάνγκο Ομπάμα, η οποία όμως έληξε το 1970 με συνέπεια να διαταχθεί η απέλασή του το 1986 και το 1989. Αυτός παρέμεινε παράνομα στη χώρα μετά από έφεση που είχε ασκήσει και έχασε το 1992. Η υπόθεσή του ήρθε ξανά στην επιφάνεια το 2011 μετά τη σύλληψή του για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ στο Φράμινγκαμ της Μασαχουσέτης.

Ο Ομπάμα στη διάρκεια της δίκης του, που διεξήχθη την Τρίτη, δήλωσε: «Έχω έναν ανιψιό. Είναι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών». Σύμφωνα με όσα είπε, τη δεκαετία του 1980 είχε φιλοξενήσει στο σπίτι του τον ανιψιό του για τρεις εβδομάδες, όταν ο μελλοντικός πρόεδρος φοιτούσε στη Νομική Σχολή του Χάρβαντ. Όπως αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων, αυτό αντιτίθεται στις επίσημες δηλώσεις του Λευκού Οίκου όπου αναφέρεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ ουδέποτε γνώρισε από κοντά τον θείο του.