768 άτομα έπαιρναν το επίδομα πεθαμένων

givin

Το υπουργείο Εργασίας γημοσιοποίησε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία λάμβαναν επιδόματα 768 αποθανόντες.

Τα αποκαλυπτικά στοιχεία ήρθαν στο φως της δημοσιότητας σήμερα Πέμπτη, όπου ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης παρουσίασε την 7η έκθεση του συστήματος «ΗΛΙΟΣ» που αφορά στις καταβολές των συντάξεων του Ιανουαρίου 2014  και γνωστοποίησε πως στο εν λόγω σύστημα ενσωματώθηκε και η παρακολούθηση των κοινωνικών επιδομάτων που χορηγούνται από τους Δήμους (υπό την εποπτεία του υπουργείου Εργασίας) και πως από τις πρώτες διασταυρώσεις ήδη προέκυψαν περιπτώσεις παράνομης είσπραξης επιδομάτων από συγγενείς θανόντων, αλλά και εσφαλμένη καταχώρηση στοιχείων ταυτοποίησης και Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ).

Ειδικότερα, στο σύστημα «ΗΛΙΟΣ» ενσωματώθηκε η παρακολούθηση 172.571 επιδομάτων που χορηγούνται σε 164.106 δικαιούχους από τους Δήμους. Το συνολικό ποσό που καταβάλλεται μηνιαία σε προνοιακά επιδόματα ανέρχεται σε 55.232.691 ευρώ.

Από τη διασταύρωση που έγινε με τα στοιχεία του «ΑΡΙΑΔΝΗ» και του ΑΜΚΑ προέκυψε η καταβολή επιδομάτων σε 768 αποθανόντες για τους οποίους αποστέλλονται τα στοιχεία στις αρμόδιες υπηρεσίες για έλεγχο και άμεση αναστολή των καταβολών.

Εσφαλμένη καταχώρηση στοιχείων ταυτοποίησης και ΑΜΚΑ προέκυψε για  10.500 επιδόματα, έπειτα από τον έλεγχο των στοιχείων των δικαιούχων. Για τις περιπτώσεις αυτές, επίσης, θα γίνει αναστολή των καταβολών μέχρι να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι και διορθώσεις με τους σωστούς αριθμούς ΑΜΚΑ.

Βάσει της σχετικής παρουσίασης, τα σημαντικότερα ευρήματα της έκθεσης του συστήματος «ΗΛΙΟΣ» σε σχέση με τις συνταξιοδοτικές παροχές είναι τα εξής:

• Ο αριθμός των συνταξιούχων ανέρχεται σε 2.666.683 άτομα.

• Ο συνολικός αριθμός των καταβαλλόμενων συντάξεων ανέρχεται σε 4.431.939 εκ των οποίων οι 10.127 καταβάλλονται σε υπηκόους άλλων χωρών.

• Η συνολική μηνιαία δαπάνη για συντάξεις το μήνα Δεκέμβριο ανέρχεται σε 2.298.147.449,59  ευρώ.

• Το μέσο μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις ανέρχεται στα 932,80 ευρώ.