600 εκ. ευρώ δημοσιονομικό “χάσμα” μεταξύ κυβέρνησης και τρόικα

troika-stournaras

Στελέχη της τρόικα τονίζουν την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2014 σημαντικότερη και πιο επείγουσα εκκρεμότητα από εκείνη των πλειστηριασμών, ξεκαθαρίζοντας πως εάν και το ζήτημα δεν προβάλλεται από την ελληνική κυβέρνηση , δεν έχει ακόμη διευθετηθεί καθώς τις δύο πλευρές τις χωρίζουν μέτρα ύψους τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ.

«Μπορεί η προσοχή να έχει εστιασθεί στο ζήτημα των πλειστηριασμών και το θέμα των ομαδικών απολύσεων, αλλά θα ήταν λάθος ερμηνεία το να θεωρήσει κανείς ότι έχει υπάρξει συμφωνία, έστω και προκαταρκτική, στο δημοσιονομικό σκέλος», σημειώνει στέλεχος της τρόικα.

Μέτρα περίπου 600 εκατ. ευρώ που προτείνει η Κυβέρνηση για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού είναι στο «αέρα», καθώς η αποτελεσματικότητά τους δεν τεκμηριώνεται, θεωρούν το ΔΝΤ, η ΕΕ και η ΕΚΤ. Ζητούν μάλιστα να υπάρξουν πιο «πειστικές» δημοσιονομικές παρεμβάσεις , τόσο στο σκέλος των εσόδων όσο και στο σκέλος των δαπανών, προκειμένου να κλείσει η διαπραγμάτευση για το δημοσιονομικό κενό του 2014 ύψους 1,8 δισ. ευρώ.

Την απογοήτευση του για την παρελκυστική πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση από τον Οκτώβριο και μετά εξέφρασε στέλεχος της τρόικα, εκτιμώντας πως χάνεται πολύτιμος χρόνος εις βάρος του προγράμματος προσαρμογής. Επίσης, ξεκαθάρισε πως η εμμονή της τρόικα για την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών ακινήτων συνδέεται άμεσα με την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών και την επανάκτηση της ικανότητάς τους να παρέχουν ρευστότητα στην οικονομία. Μάλιστα, χαρακτήρισε ως «συνωμοσιολογική» την προσέγγιση κάποιων ότι φορείς όπως η ΕΕ και το ΔΝΤ προετοιμάζουν το έδαφος για την επέλαση των Vulture Funds (επενδυτικά κεφάλαια “γύπες” που επενδύουν σε “φθηνό” χρέος).

Στο υπουργείο Οικονομικών έχει προγραμματιστεί συνάντηση για σήμερα μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων της τρόικα με υπηρεσίες του υπουργείου, της Τράπεζας της Ελλάδος και του ΤΧΣ αναφορικά με τις εξελίξεις στις τράπεζες. Η προσοχή θα εστιασθεί στις αλλαγές στα warrants, στην εθελουσία έξοδο της Εθνικής Τράπεζας, αλλά και  στην εν εξελίξει διαδικασία διάθεσης ποσοστού της Eurobank σε στρατηγικό επενδυτή μέσω συμμετοχής σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.