5 συμβουλές για να αποφύγετε… τις καούρες!

καουρες

Μήπως έχετε νιώσει ένα κάψιμο στο στήθος, που συχνά ανεβαίνει ως το λαιμό μετά την κατανάλωση κάποιων φαγητών ή έπειτα από ένα μεγάλο γεύμα; Η σε απλή γλώσσα έχετε πάθει καούρες;
Ε, λοιπόν πρόκειται για ένα συχνό φαινόμενο που οφείλεται στην παλινδρόμηση του οξέος, που φυσιολογικά παράγεται στο στομάχι, προς τον οισοφάγο μας.
Όταν τρώμε ανοίγει μια βαλβίδα η οποία βρίσκεται ανάμεσα στον οισοφάγο και στο στομάχι έτσι ώστε το φαγητό να κατέβει στο στομάχι, και έπειτα κλείνει, ώστε το οξύ που παράγει το στομάχι να μη γυρίσει πίσω στον οισοφάγο.
Όταν η βαλβίδα δε δουλεύει καλά, το οξύ (αλλά και άλλες ουσίες) ανεβαίνει και ερεθίζει τον οισοφάγο και προκαλεί συμπτώματα όπως κάψιμο, πόνος πίσω από το στέρνο, αίσθηση ξένου σώματος στο λαιμό ή βήχας που χειροτερεύει τη νύχτα.
Γίνεται όμως να αποφύγουμε κάτι τέτοιο; Ευτυχώς ναι! είναι εφικτό με αλλαγές κάποιων συνηθειών μας και με φαρμακευτική αγωγή να αποφύγουμε τα συμπτώματα αυτά.

Πιο αναλυτικά:
• Να αφήνουμε τουλάχιστον 2 ώρες ανάμεσα στο τελευταίο γεύμα μας και την κατάκλιση, έτσι ώστε να μην ξαπλώνουμε με γεμάτο στομάχι.
• Να τρώμε μικρά γεύματα και συχνά.
• Να αποφεύγουμε φαγητά που είτε αυξάνουν το οξύ που παράγει το στομάχι, είτε χαλαρώνουν τη γαστροοισοφαγική βαλβίδα (ντομάτα, κρεμμύδι, σοκολάτα, μέντα, λιπαρά, εσπεριδοειδή, καφές, αλκοόλ, ανθρακούχα).
• Να ανυψώσουμε τα πόδια του κρεβατιού που αντιστοιχούν στο προσκέφαλο κατά 15 εκ. (ύψος 2-3 βιβλίων).
• Να διακόψουμε το κάπνισμα και να χάσουμε βάρος, αν χρειάζεται