45.000 συνταξιούχοι – “φαντάσματα” στον ΟΑΕΕ

5 δισ. ευρώ ζημιά έχουν προκαλέσει στην οικονομία της χώρας 45.000 συνταξιούχοι – “φαντάσματα” που… αναζητούνται.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», τελευταίο εύρημα των ελέγχων για τους συνταξιούχους που πληρώνονταν ενώ… είχαν πεθάνει ή είχαν χάσει το δικαίωμα της σύνταξης, είναι η περίπτωση του ΟΑΕΕ, όπου έχουν «εξαφανιστεί» περίπου 45.000 συνταξιούχοι.

Όπως ανακοινώθηκε από τον ΟΑΕΕ, η 4η Ιανουαρίου είναι καταληκτική ημερομηνία απογραφής και δεν θα δοθεί άλλη παράταση. Σε όσους δεν απογραφούν ο Οργανισμός θα προχωρήσει άμεσα σε αναστολή πληρωμής της σύνταξης του Φεβρουαρίου.

Χθες, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης σημείωσε χαρακτηριστικά πως «μέχρι σήμερα από τους 350.000 συνταξιούχους δεν έχουν απογραφεί περίπου 45.000. Δικαιολογίες πλέον δεν χωρούν καθώς δόθηκε επαρκέστατος χρόνος δύο ολόκληρων μηνών για την απογραφή των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ! Το νοικοκύρεμα που έχουμε ξεκινήσει, προϋποθέτει συνέπεια από όλους μας».

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στο ΙΚΑ η ζημιά από τις παράνομες συντάξεις ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ ετησίως. Στον μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα της χώρας 11.100 δικαιούχοι λάμβαναν παράνομα συντάξεις που κόστιζαν στο Ταμείο 8 εκατ. ευρώ τον μήνα. Μάλιστα, για όλες τις περιπτώσεις η διοίκηση του ΙΚΑ πρόκειται να προχωρήσει σε όλες τις νόμιμες ενέργειες, προκειμένου να εισπραχθούν εντόκως τα ποσά που δόθηκαν παράνομα.