4 νεκροί και 73 τραυματίες από τον εκτροχιασμό του τρένου

Emergency workers gather at the site of a Metro-North train derailment in the Bronx borough of New York

Οι αρχές της Νέας Υόρκης ψάχνουν τα αίτια του εκτροχιασμού συρμού του προαστιακού, μεταξύ της ενδεχομένως υψηλής ταχύτητας, του μηχανικού προβλήματος ή του ανθρώπινου λάθους. Ο εκτροχιασμός του τρένου στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον τέσσερα άτομα και οδήγησε στον τραυματισμό 73 ανθρώπων.

Εφιαλτικές είναι οι μαρτυρίες από την στιγμή του δυστυχήματος, ενώ λίγο έλειψε ο απολογισμός να γίνει πολύ υψηλότερος με το πρώτο βαγόνι να κρέμεται λίγο πριν το νερό και τα μισά βαγόνια μετά βίας να μένουν στις γραμμές.

Από τους τέσσερις νεκρούς, οι σοροί των τριών βρέθηκαν έξω από το τρένο -ενδεικτικό της σφοδρότητας του εκτροχιασμού. Εκ των 73 τραυματιών, οι έντεκα βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση και άλλοι έξι έχουν τραυματιστεί σοβαρά.

Δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα η ταχύτητα με την οποία ταξίδευε το τρένο, αν και έχει εντοπιστεί ο καταγραφέας του οχήματος. Το όριο ταχύχητας για την στροφή που συνέβη το δυστύχημα βρίσκεται στα 48 χλμ/ώρα ενώ στο αμέσως προηγούμενο τμήμα της πορείας βρίσκεται στα 113 χλμ/ώρα.

Όλους τους παράγοντες που μπορεί να συνέβαλαν στον εκτροχιασμό εξετάζουν οι πραγματογνώμονες, από την κατάσταση του δικτύου μέχρι τις ενέργειες του προσωπικού.

Σύμφωνα με την κυβερνήτη της Νέας Υόρκης, Άντριου Κούμο, οι γραμμές στο σημείο δεν εμφανίζονται να έχουν πρόβληματα. Δεν έχει ακόμη ληφθεί η μαρτυρία του οδηγού, ο οποίος συγκαταλέγεται μεταξύ των τραυματιών.