20.000 ευκατάστατοι δανειολήπτες “προστατεύονται” με την απαγόρευση πλειστηριασμών

sto sfuri

20.000 δανειολήπτες τραπεζών, ενώ έχουν οικονομική δυνατότητα και τα περιουσιακά στοιχεία για να αποπληρώνουν κανονικά το χρέος τους, καλύπτονται πίσω από την ολοκληρωτική απαγόρευση των πλειστηριασμών.

Προκλητικές περιπτώσεις πελατών οι οποίοι, ενώ έχουν καταθέσεις ή άλλα περιουσιακά στοιχεία δεκάδων ή και εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, συνειδητά αποφεύγουν να πληρώσουν τα χρέη τους καλυπτόμενοι από το νομικό καθεστώς, τονίζουν οι τραπεζίτες.

Οι τράπεζες δεν επιθυμούν την καθολική άρση των πλειστηριασμών καθώς εκτιμούν ότι θα επιφέρει επιπλέον πτώση 20% – 30% στις τιμές των ακινήτων, επηρεάζοντας άμεσα και τα δικά τους χαρτοφυλάκια. Και, δεδομένου ότι η αξία των ακινήτων που έχουν στο ενεργητικό τους και έχουν τιτλοποιήσει υπολογίζεται εκ νέου κάθε χρόνο, η νέα βουτιά στην κτηματαγορά θα χτυπήσει άμεσα τα οικονομικά τους αποτελέσματα.

Επίσης, οι τράπεζες σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν να βρεθούν με μερικές δεκάδες χιλιάδες επιπλέον ακίνητα, τα οποία θα πρέπει να εγγράψουν στους ισολογισμούς τους με μειωμένη αξία, αλλά και να συντηρούν ώστε να μην απαξιωθούν πλήρως.

Ακόμη και στο ενδεχόμενο πλήρους απελευθέρωσης των πλειστηριασμών, οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι η διαδικασία θα κινηθεί λιγότερο από το ένα τρίτο, δηλαδή για περίπου 30.000 ακίνητα, από τα συνολικά 100.000 ακίνητα που δυνητικά θα μπορούσαν να εκπλειστηριαστούν για χρέη σε στεγαστικά, επιχειρηματικά ή και καταναλωτικά δάνεια.