12μηνη παράταση για την α κατοικία και σε εφαρμογή το ιρλανδικό μοντέλο το 2015

xatzidakis

Κυβέρνηση και τρόικα φαίνεται πως είναι κοντά σε συμφωνία για το θέμα των πλειστηριασμών. Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, η λύση που προωθείται προβλέπει 12μηνη παράταση για την πρώτη κατοικία και εφαρμογή του «ιρλανδικού μοντέλου» το 2015.

Ο Κ.Χατζηδάκης θα έχει νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών στις 3 το μεσημέρι του Σαββάτου.

«Δεν μπορούν να υπάρχουν ‘κορόιδα’ που παρά τις δυσκολίες συνεχίζουν να πληρώνουν και ‘έξυπνοι’ που εκμεταλλευόμενοι τις ρυθμίσεις δεν πληρώνουν», τονίζει δε ότι εάν υπάρξει αποσταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος αυτοί που καλούνται εξ ορισμού να βάλουν το χέρι στην τσέπη είναι είτε οι φορολογούμενοι είτε οι καταθέτες.

Η λύση που προωθείται θα είναι ένα σύστημα με τρεις πυλώνες: Η δικαστική προστασία που παρέχεται από τους νόμους 3869/2010 και 4161/2013, για την οποία δεν υπάρχει αμφισβήτηση από την τρόικα -η μόνη συζήτηση ως προς αυτό αφορά στην επιτάχυνση των διαδικασιών.

Ο δεύτερος πυλώνας αφορά ένα μεταβατικό σύστημα για το 2014, ως προς την εξωδικαστική προστασία, γι’ αυτούς που καλύπτονται δηλαδή κατευθείαν από τον νόμο χωρίς να χρειάζεται να προσφύγουν στο δικαστήριο. «Εκεί υπάρχουν διαφορές απόψεων ως προς τα κριτήρια με την τρόικα» σημειώνει.

Ο τρίτος πυλώνας είναι μια μόνιμη λύση από το 2015 και μετά, κατά το ιρλανδικό πρότυπο ή το πρότυπο άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όσον αφορά στην εξωδικαστική προστασία. «Δηλαδή αρχές και κανόνες, με βάση τους οποίους θα αποφεύγονται εντάσεις μεταξύ τραπεζών και δανειοληπτών, θα λαμβάνεται υπόψη η δύσκολη οικονομική κατάσταση των δανειοληπτών και θα υπάρχει ένα σύστημα προστασίας γι’ αυτούς που πράγματι το χρειάζονται» τονίζει.