100 χρόνια από την ένωση Κρήτης- Ελλάδας

cretetop

Σήμερα οι εκδηλώσεις για την 100η επέτειο της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα κορυφώθηκαν με την ύψωση της ελληνικής σημαίας στο ιστορικό φρούριο «Φιρκά» στο παλιό λιμάνι των Χανίων.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης εκπροσώπησε την κυβέρνηση και αναφερόμενος στην σημερινή επέτειο δήλωσε: «Είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα να εκπροσωπώ την κυβέρνηση σε αυτή την λαμπρή τελετή με εφαρμογή τα 100 χρόνια της ένωσης της Κρήτης με την μητέρα Ελλάδα. Είναι μια ξεχωριστή μέρα μνήμης και τιμής σε όλους εκείνους τους αγωνιστές της κρητικής ελευθερίας οι οποίοι ταύτισαν την ελευθερία με την ένωση, με την μητέρα πατρίδα. Το μάθημα τους και το δίδαγμα τους είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρο παρά ποτέ».

Απαντώντας σε ερωτήσεις εκπροσώπων του Τύπου, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε:«Η κυβέρνηση σήμερα καλείται να πάρει δύσκολες αποφάσεις προς όφελος όμως του ελληνικού λαού. Σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί απαρέγκλιτη και έχοντας πάντα συναίσθηση του μεγάλου καθήκοντος που σηκώνομε όλοι στις πλάτες μας».

Νωρίς το πρωί της Κυριακής άρχισανοι εκδηλώσεις στα Χανιά, όταν η ναυτική μπάντα και μπάντα της μεραρχίας Κρητών παιάνιζαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Επίσημη δοξολογία ακολούθησε στο Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων μετά το τέλος της οποίας σχηματίστηκε πομπή για την μεταφορά της ελληνικής σημαίας στο φρούριο Φιρκά.
Στα γεγονότα εκείνης της περιόδου αναφέρθηκε ο δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι: «Τα γεγονότα εκείνης της περιόδου στέλνουν το μήνυμα ότι όλα κατακτώνται με αγώνες του λαού και αξιους ηγέτες. Ικανούς να καθοδηγούν σωστά και να παίρνουν δύσκολες αποφάσεις».

Μετά την ομιλία του κ. Σκουλάκη, ο κ. Μητσοτάκης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης, ο Δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης και ο Γενικός Διευθυντής του ιδρύματος «Βενιζέλος» Νίκος Παπαδάκης ύψωσαν την ελληνική σημαία στο φρούριο Φιρκά.

Τιμές απέδωσε με κανονιοβολισμούς η Φρεγάτα « Αδρίας» του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ διέλευση πάνω από την πόλη των Χανίων έκαναν πολεμικά αεροσκάφη F16 block 52 από την 115 Πτέρυγα Μάχης

Μια εντυπωσιακή επίδειξη ακολούθησε από την ομάδα Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 “Ζευς” (F-16 Demo Team) με αεροσκάφος F-16C Block 52+, το οποίο πραγματοποίησε τρία προγράμματα ακροβατικών ελιγμών. Την επίδειξη εκτέλεσε ο Σμηναγός (Ι) Γεώργιος Ανδρουλάκης που καταχειροκροτήθηκε από όσους παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις.

Στο ναυτικό μουσείο Κρήτης ακολούθησε ξενάγηση όπου και παρουσιάστηκε ειδική έκδοση 2 γραμματοσήμων από τα ΕΛΤΑ για τα 100 χρόνια της Ένωσης καθώς και τα εγκαίνια της βιβλιοθήκης του Ελευθερίου Βενιζέλου που στεγάζεται στη δημοτική βιβλιοθήκη Χανίων

Παρόντες στις εκδηλώσεις ήταν βουλευτές, δήμαρχοι από όλη την Κρήτη, ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας και πολλοί πολίτες.