Χωρίς έκτακτη εισφορά το 2021 όσοι εισπράττουν ενοίκια και μερίσματα – Τι κερδίζουν

Δεν πρόκειται να πληρώσουν έκτακτη εισφορά ούτε οι ιδιοκτήτες ακινήτων, αλλά ούτε και εκείνοι που εισπράττουν μερίσματα. Το υπουργείο Οικονομικών επέλεξε να απαλλάξει και τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν εισόδημα από ενοίκια από την εισφορά αλληλεγγύης η οποία καταργείται για ένα χρόνο.

Παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογούμενων δεν περιλαμβάνονταν στους δικαιούχους που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη πηγές του οικονομικού επιτελείου ανέφεραν χθες ότι τελικά η κατάργηση της έκτακτης εισφοράς θα ισχύσει και για όσους εισπράττουν ενοίκια, αλλά και για όσους θα εισπράξουν μερίσματα.

Η κατάργηση ισχύει για τα φετινά εισοδήματα και συνεπώς η ελάφρυνση θα φανεί στο εκκαθαριστικό της Εφορίας του 2021.

Σε ό,τι αφορά τους ιδιοκτήτες αυτό σημαίνει ότι ένας φορολογούμενος ο οποίος έχει αποκλειστικά εισοδήματα από ενοίκια ύψους 20.000 ευρώ, θα διαπιστώσει το 2021 στο εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσης ότι δεν θα έχει επιβαρυνθεί καθόλου με εισφορά αλληλεγγύης θα πληρώσει μόνο φόρο εισοδήματος 4.076 ευρώ και θα γλιτώσει 176 ευρώ από την εισφορά αλληλεγγύης η οποία επιβάλλεται στο τμήμα του εισοδήματος που υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ.

Όσο μεγαλύτερο είναι το εισόδημα τόσο πιο μεγάλη είναι η φορολογική ανάσα που θα πάρουν το 2021 οι φορολογούμενοι με εισοδήματα από ακίνητα, πολλοί από τους οποίους φέτος είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται λόγω του υποχρεωτικού «κουρέματος» 40% που θεσπίστηκε λόγω της πανδημίας. Μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα ή ελεύθεροι επαγγελματίες που αποκτούν παράλληλα και εισοδήματα από ενοίκια δεν θα επιβαρυνθούν καθόλου με εισφορά αλληλεγγύης το 2021. Ούτε για τα εισοδήματα από τις μισθωτές υπηρεσίες, ούτε για το ελεύθερο επάγγελμα που απέκτησαν φέτος, ούτε για το εισόδημα από ακίνητα.

www.newsit.gr