Φωτιά στο Μάτι: Ανατροπή δεδομένων για την εισαγγελική έρευνα

Μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκλήθηκε από το «πάγωμα» της εισαγγελικής έρευνας για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι και το Νέο Βουτζά, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου με νέα παραγγελία της ζητεί να παραμείνει στη θέση του ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλίας Ζαγοραίος μέχρι την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης για την απόδοση ποινικών ευθυνών στα πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται.

Παράλληλα, δικαστικές πηγές διευκρινίζουν ότι η παραγγελία της κυρίας Δημητρίου για το έγγραφο που αφορά στο πόρισμα της Επιθεώρησης Δημόσιας Διοίκησης δεν σημαίνει ότι πρέπει να «παγώσει» η έρευνα αλλά να λάβει γνώση ο κ. Ζαγοραίος για τις συγκεκριμένες ενέργειες και να το αναζητήσει στην πορεία συσχετίζοντας το με τη δικογραφία που έχει στα χέρια του.

Σε καμία περίπτωση, ανέφεραν οι ίδιες αρμόδιες πηγές, το έγγραφο αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να «μπλοκάρει» η έρευνα καθώς είναι στην κρίση του εισαγγελέα να προχωρήσει στο επόμενο κομβικό σημείο της έρευνας που είναι οι κλήσεις σε υπόπτους.

Υπενθυμίζεται ότι όπως έγινε γνωστό χθες (24.09.2018) μία παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, ένα βήμα πριν από την κλήση των υπόπτων έβαζε… «φρένο» στην άμεση περαίωση της εισαγγελικής έρευνας.

Συγκεκριμένα, η κυρία Δημητρίου ζήτησε να περιληφθεί στην ήδη ογκωδέστατη δικογραφία της υπόθεσης και το πόρισμα της Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης Μαρίας Παπασπύρου, η οποία έδωσε εντολή για πλήρη διοικητικό έλεγχο των εμπλεκόμενων φορέων μόλις στις 6 Σεπτεμβρίου 2018.

Αντίθετα, η εισαγγελική έρευνα άρχισε λίγα 24ωρα μετά την πυρκαγιά και συνεχίστηκε όλο το καλοκαίρι αριθμώντας ως τώρα εκατοντάδες καταθέσεις αλλά κι όλα τα δεδομένα από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες. Από τις πρώτες κιόλας ημέρες τις έρευνας ο κ. Ζαγοραίος είχε σχηματίσει δικογραφία σε βάρος δύο υψηλόβαθμων στελεχών της Πυροσβεστικής  οι οποίοι κλήθηκαν ήδη σε εξηγήσεις για ψευδή βεβαίωση που συνίσταται στην παροχή αναληθών στοιχείων προς τις εισαγγελικές αρχές.

Στο πλαίσιο μάλιστα της έρευνας οι αρχές είχαν προχωρήσει ακόμη και  σε κατασχέσεις αποδεικτικού υλικού.  Πάντως, στην ανάλογη περίπτωση της Μάνδρας το πόρισμα  των ελεγκτών δημόσιας διοίκηση εκδόθηκε σχεδόν 8 μήνες μετά τις πλημμύρες.

Πηγή : newsit.gr