Φωτιά στην κτηματαγορά βάζει η … Airbnb – Άλμα έως και 20% στις αντικειμενικές αξίες – Που αυξάνονται και που μειώνονται οι τιμές

Οι εκτιμητές ακινήτων βρίσκονται μπροστά σε μία πρωτοφανή αδυναμία να δώσουν αξιόπιστες τιμές ακινήτων, με βάση τις οποίες θα υπολογίζονται από την εφορία μία σειρά επιβαρύνσεων για τους ιδιοκτήτες με πρώτη και καλύτερη αυτή του ΕΝΦΙΑ. Από την μία έλλειψη χρόνου και από την άλλη η αδυναμία να βρεθούν τιμές που να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητας αφού γίνονται ελάχιστες αγοραπωλησίες, οδηγούν τους εκτιμητές σε αναζήτηση άλλων λύσεων.

Μία εξ αυτών είναι η ηλεκτρονική πλατφόρμα Airbnb, δημιουργώντας όμως μεγάλες στρεβλώσεις. Αφού πρώτα η Airbnb άλλαξε το χάρτη της κτηματαγοράς ανεβάζει τώρα και τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σε επίπεδα που σε ορισμένες περιοχές υπερβαίνουν ακόμη και το 20%.

Γειτονιές που μέχρι πρόσφατα βρίσκονταν στην απαξίωση, αλλά έχουν το προνόμιο να είναι στο κέντρο της Αθήνας, Κουκάκι, τα Πετράλωνα, το Μετς, το Γκάζι, ο Κεραμεικός αλλά και πολλές περιοχές της χώρας όπως η Μεσσηνία και η Λακωνία τα τελευταία χρόνια έχουν πάρει τα πάνω τους λόγω του φαινομένου της Airbnb, βλέπουν τις τιμές να εκτοξεύονται.

Διαμερίσματα και παλιές μονοκατοικίες που βρίσκονταν για χρόνια στα αζήτητα μέσα σε λίγους μήνες έγιναν περιζήτητα ακίνητα. Σύμφωνα με πληροφορίες στις περιοχές που επικρατεί η μόδα της Airbnb οι εκτιμητές εισηγούνται αυξήσεις στις τιμές ζώνης ενώ ανοδικά διαμορφώνονται οι τιμές ζώνης σε νησιωτικές περιοχές που εμφανίζουν έντονη τουριστική δραστηριότητα.

Ο χρόνος που είχαν οι εκτιμητές ακινήτων για να καθορίσουν τις νέες αντικειμενικές αξίες έληξε χθες. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τους 221 εκτιμητές, οι 36 δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν το έργο τους και το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται σήμερα να παρατείνει την προθεσμία μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη 22 Μαρτίου.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι εκτιμητές έχουν ανεβάσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα νέες τιμές για περίπου 9.500 ζώνες σε όλη την Ελλάδα σε σύνολο 10.200 περιοχών. Η εικόνα που διαμορφώνεται μέχρι στιγμής με βάση τις εισηγήσεις των εκτιμητών δείχνει τα εξής:

– Για τις περισσότερες περιοχές της χώρας υπάρχουν μικρές αυξομειώσεις της τάξης του 10% – 20% σε σχέση με τις τιμές ζώνης που ισχύουν σήμερα.

– Στις λεγόμενες «φθηνές» περιοχές – λαϊκές συνοικίες προτείνονται αυξήσεις ακόμη και πάνω από 20% αφού σήμερα οι τιμές ζώνης βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα κάτω από τα 600- 700 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

– Περιοχές με έντονη τουριστική δραστηριότητα και σε δημοφιλή νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη θα δουν αύξηση στις αντικειμενικές αξίες

Το νέο χρονοδιάγραμμα

Μετά τις 22 Μαρτίου, που θα ολοκληρώσουν το έργο τους οι εκτιμητές, θα πιάσει δουλειά η Δευτεροβάθμια Επιτροπή η οποία θα αξιολογήσει τις προτάσεις των εκτιμητών και θα συγκρίνει τις τιμές με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας και το Μητρώο Μεταβιβάσεων Ακινήτων. Όπου διαπιστώνει μεγάλες αποκλίσεις θα προχωρά σε διορθώσεις και θα δίνει νέες τιμές.

Σε κάθε περίπτωση οι νέες αντικειμενικές αξίες δεν θα είναι έτοιμες μέχρι το τέλος Μαρτίου όπως είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση στους δανειστές με το επικαιροποιημένο Μνημόνιο. Το νέο χρονοδιάγραμμα προβλέπει η Δευτεροβάθμια Επιτροπή να παραδώσει τις προτάσεις της στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αμέσως μετά την Κυριακή του Θωμά ενώ τον τελικό λόγο για τις νέες αντικειμενικές αξίες σε όλη τη χώρα θα τον έχει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Μέχρι το τέλος Μαΐου αναμένεται να αποφασιστεί εάν θα γίνουν παρεμβάσεις στον ΕΝΦΙΑ και συγκεκριμένα στους συντελεστές υπολογισμού του φόρου και στον συμπληρωματικό φόρο στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι μετά τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες δεν επιτυγχάνεται ο εισπρακτικός ετήσιος στόχος τω 2,65 δις. ευρώ.

Πηγή : newsit.gr