Τσίπρας για κορονοϊό: Μέτρα για το ευάλωτο κόμματι του πληθυσμού και αναστολή πλειστηριασμών

Την προστασία του ευάλωτου κομματιού του πληθυσμού λόγω του κορονοϊού, ζήτησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας μετά από επικοινωνία που είχε με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τον καθηγητή και Πρόεδρο του Τμήματος Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics, Ηλία Μόσιαλο και τον καθηγητή λοιμωξιολογίας κ. Σωτήρη Τσιόδρα κατηγόρησε την παγκόσμια κοινότητα και την ΕΕ ότι καθυστέρησαν να λάβουν μέτρα για να αναστείλουν την εξάπλωση του ιού. Το απέδωσε στο φόβο των αγορών, του οικονομικού και του πολιτικού κόστους.

Ο κ.Τσίπρας είπε ακόμα ότι οι εξελίξεις στη γειτονική Ιταλία οφείλουν να μας παραδειγματίσουν, ώστε να πάρουμε έγκαιρα κάθε δυνατό προληπτικό μέτρο και να αποφύγουμε τη ραγδαία εξάπλωση του ιού, που θα οδηγήσει σε γενικευμένη καραντίνα.

Κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει άμεσα γενναία μέτρα για τη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε υλικοτεχνική υποδομή. Πρότεινε, να δημιουργηθεί άμεσα διακομματική επιτροπή μέσω της οποίας θα προκηρυχθούν 4.000 νέες θέσεις μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών.

«Τουλάχιστον 1000 επαγγελματίες υγείας πρέπει τις επόμενες μέρες να ενισχύσουν τις ΜΕΘ και τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών. Αυτοί μπορούν να διοριστούν με ετήσιες ή διετείς συμβάσεις, έχοντας όμως ειδική μοριοδότηση για να καλύψουν μέρος των μόνιμων θέσεων που θα προκηρυχθούν.Ενώ ταυτόχρονα πρέπει να ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις, για οποιαδήποτε κατηγορία προσωπικού του ΕΣΥ, που λήγουν τους επόμενους μήνες», είπε ο κ. Τσίπρας.

Εκτίμησε επίσης ότι χρειάζεται ένα έκτακτο κονδύλι τουλάχιστον 150 εκ, ώστε να μπορεί να αντιμετωπιστεί τόσο η μετατροπή μεγάλων νοσοκομειακών μονάδων σε ειδικές μονάδες νοσηλείας, όσο και η αγορά εξοπλισμού ΜΕθ, για τη στελέχωσή τους.

Πηγή : newsit.gr