Τριήμερο φωτιά στην Ουάσιγκτον – Τι κρίνεται για την Ελλάδα – Ποιος ο ρόλος του ΔΝΤ την επόμενη ημέρα

Αυτή την φορά στην Σύνοδο του ΔΝΤ, οι χειρισμοί αλλά και οι δηλώσεις, ήταν ιδιαίτερα προσεκτικές και κανείς δεν ήθελε να προκαλέσει. Όχι ότι γίναμε περισσότερο σοφοί, παρά μόνο στο ότι το Ταμείο θέλει και έχοντας και τις ευλογίες της Γερμανίας θα συμμετάσχει τελικά στο ελληνικό πρόγραμμα, κάτι που σημαίνει μία καλή συμφωνία για το χρέος, αλλά και νέα σκληρά μέτρα – όχι απαραίτητα δημοσιονομικά – το επόμενο χρονικό διάστημα.

Ένα επίσης στοιχείο που μπήκε στο τραπέζι, είναι πλέον συζητείται ανοικτά το ενδεχόμενο παράτασης του Μνημονίου – τεχνικά – μέχρι τον Οκτώβριο ή τον Δεκέμβριο προκειμένου η Ελλάδα να προλάβει να ολοκληρώσει αυτά που απαιτεί η 4η αξιολόγηση.

Χθες το Ταμείο ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δεχθεί συμβιβασμούς ή να κάνει υποχωρήσεις στις συζητήσεις για τις τεχνικές ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και τη μεταμνημονιακή πορεία της χώρας μας.

Σήμερα στη συνεδρίαση του λεγόμενου Washington Group το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ και ο ESM, αλλά και οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, Γαλλίας, Ισπανίας και Ιταλίας θα κληθούν να συγκλίνουν σε λύσεις που θα καταστήσουν βιώσιμο το χρέος σε μεσοπρόθεσμη βάση και οι οποίες θα είναι πειστικές για τις αγορές. Το όποιο πλαίσιο συμφωνίας θα προκύψει από αυτές τις συζητήσεις θα τεθεί προς διαβούλευση στο άτυπο Eurogroup της Σόφιας στις 27 Απριλίου.

Οι όροι του ΔΝΤ

Πάντως το ΔΝΤ εμφανίζεται αποφασισμένο να βάλει την υπογραφή του μόνο σε μια βιώσιμη συμφωνία και να μην επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος, όταν υπαναχώρησε στις πιέσεις των Ευρωπαίων και συμμετείχε στο ελληνικό πρόγραμμα το 2010 χωρίς να απαιτήσει πρώτα ελάφρυνση του χρέους.

Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ ήταν ξεκάθαρη για το ζήτημα αυτό. «Το ΔΝΤ δεσμεύεται να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα και να την βοηθήσει να επανακτήσει την οικονομική της κυριαρχία, αλλά θα το κάνουμε σύμφωνα με τις αρχές πολιτικής μας», είπε.

Η ίδια ξεκαθάρισε πως η μείωση του κόστους δανεισμού της Ελλάδος από τις αγορές είναι σημαντικό στοιχείο, καθώς η υφιστάμενη δημόσια χρηματοδότηση της χώρας θα αντικατασταθεί σταδιακά από την ιδιωτική χρηματοδότηση. «Το δεκαετές ελληνικό ομόλογο, ήταν χθες κάτω από το 4%, γεγονός που σαφώς αποτελεί ένδειξη ότι οι αγορές θα χρηματοδοτήσουν τελικά την Ελλάδα. Αυτός είναι ο τελικός στόχος», είπε.

Η ίδια δεν στάθηκε μόνον σε αυτό. Ξεκαθάρισε πως πολλές από τις πολιτικές που εφάρμοσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια και ειδικά οι περικοπές δαπανών δεν έφεραν την σύμφωνη γνώμη του ΔΝΤ. «Γνωρίζουμε πως υπήρξαν καλά αποτελέσματα και συχνά καλύτερα και από το αναμενόμενο. Οφείλονται σε πολύ δραστικά μέτρα που αποφασίστηκαν από την ελληνική κυβέρνηση, όχι απαραίτητα με την συμβουλή του ΔΝΤ, διότι δεν υποστηρίξαμε πρόσθετες περικοπές δημόσιων δαπανών. Έχουν ήδη γίνει πολλές περικοπές», είπε.

Η αναφορά της αυτή δείχνει πως το ΔΝΤ θα έχει το τελευταίο λόγο για τα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής που θα πρέπει να υλοποιήσει η Ελλάδα το 2019 και το 2020 και ειδικά για το τι μέλλει γενέσθαι με το χρόνο μείωσης του αφορολογήτου. Να σημειωθεί πως εκπρόσωπος του Ταμείου επιβεβαίωσε πως το ΔΝΤ θα κάνει τον Ιούνιο απολογισμό της δημοσιονομικής κατάστασης και των πολιτικών που θα χρειαστούν για να επιτευχθεί ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019, με τρόπο βιώσιμο και φιλικό προς την ανάπτυξη, με βάση τα διαθέσιμα εκείνη τη στιγμή δεδομένα.

Η τετάρτη αξιολόγηση

Σε κάθε περίπτωση ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην Ουάσιγκτον θα ακούσει σήμερα νέες παραινέσεις για ταχεία ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης.

Ενδεικτικά ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε χθες από την Ουάσιγκτον πως Ελλάδα και θεσμοί πρέπει να εργαστούν για την ομαλή ολοκλήρωση της τέταρτης και τελικής αξιολόγησης και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξουν οι προϋποθέσεις ώστε αυτό να γίνει μέσα στο Μάιο.

Αλλά αξιωματούχοι του Ευρωσυστήματος εμφανίζονταν φειδωλοί με το ενδεχόμενο αυτό, υποστηρίζοντας πως οι καθυστερήσεις στο μέτωπο των προαπαιτούμενων και η περιπλοκότητα του θέματος του χρέους είναι πιθανόν να οδηγήσουν σε τεχνική παράταση του Μνημονίου.

Πρόσθετος χρόνος απαιτείται και για τον προσδιορισμό των προϋποθέσεων πολιτικής που θα συνδεθούν με την μεταμνημονιακή πορεία της Ελλάδος.

Ο Επίτροπος Μοσκοβισί αναφερόμενος χθες στο θέμα αυτό είπε πως θα απαιτηθεί ένα πλαίσιο μετά το τρέχον πρόγραμμα που θα υποστηρίζει τη συνεχή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν εγκριθεί από την Ελλάδα. «Αυτό δεν πρέπει να είναι ένα νέο κεκαλυμμένο πρόγραμμα! Κανείς δεν το θέλει αυτό. Σίγουρα δεν το θέλω αυτό», δήλωσε ο Μοσκοβισί παρουσιάζοντας την πάγια θέση της Κομισιόν.

Πηγή : newsit.gr