Το χωριό των Ιωαννίνων στη σκιά του πιο ξεχωριστού γεφυριού της χώρας

Μέρος ονειρικό, θαρρείς ουτοπικό, το Θεογέφυρο στα Ιωάννινα ταξίδευε τον επισκέπτη σε τόπους παραμυθένιους. Από τα πιο ξακουστά γεφύρια του νομού, εντοπιζόταν στην περιοχή της Ζίτσας μέχρι το 2018 όποτε και κατέρρευσε, και αποτελούσε ένα μοναδικό δημιούργημα της φύσης, το οποίο -άκρως δικαιολογημένα- κέντριζε το ενδιαφέρον των επισκεπτών της περιοχής.

Στη «σκιά» αυτού του δημοφιλούς αξιοθέατου, ωστόσο, τόσα χρόνια έστεκε, και στέκει ακόμα, ήρεμο και νωχελικό ένα όμορφο και μικροσκοπικό χωριουδάκι, που αξίζει κανείς να ανακαλύψει.

Ο λόγος για το Λίθινο, σε απόσταση 35 χλμ. από την πρωτεύουσα του νομού. Βουτηγμένο μέσα στην καταπράσινη φύση της περιοχής, που σίγουρα θα συναρπάσει όποιον το επισκεφτεί, στα βασικά χαρακτηριστικά του συγκαταλέγονται λιγοστά, πέτρινα σπίτια που ακολουθούν την τοπική αρχιτεκτονική.

Μπορεί οι περισσότεροι να το αφήνανε πίσω τους, έχοντας ως προορισμό τους το Θεογέφυρο, ωστόσο πρόκειται για ένα ήσυχο χωριουδάκι που σίγουρα θα λατρέψετε και θα εκτιμήσετε, για την αυθεντική, ηπειρώτικη εμπειρία που προσφέρει σε εκείνους που θα πραγματοποιήσουν μια στάση εδώ.

Κοντά στο χωριό βρίσκεται, επίσης, και η μονή Πατέρων που χρονολογείται από το 1590, ένα από τα πλούσια μοναστήρια της εποχής του, με μετόχια στη Ρωσία και τη Ρουμανία. Εδώ είναι εμφανή τα μεγαλοπρεπή ερείπια των κελιών και ο εξωτερικός τοίχος. Στα σημεία αναφοράς της μονής και οι τοιχογραφίες από το 1631.

www.newsbeast.gr