Το σπάνιο είδος που γεννήθηκε στην Αυστραλία μετά από 50 χρόνια

Ένα σπάνιο είδος σαρκοφάγου μαρσιποφόρου που ζούσε στην ηπειρωτική Αυστραλία μέχρι τη δεκαετία του ’60, επανεμφανίστηκε έπειτα από πέντε δεκαετίες. Πρόκειται για τον ανατολικό δασύουρο (ή ανατολική μητρική γάτα), του οποίου τα ίχνη είχαν χαθεί για περισσότερα από 50 χρόνια.

Επιστήμονες από τη Νέα Νότια Ουαλία ωστόσο κατάφεραν να επαναφέρουν το είδος φέτος και τώρα, τρία θηλυκά μεταφέρουν στο μάρσιπό τους τα μωρά τους.

Τα μωρά έχουν μέγεθος φασολιού και θα παραμείνουν στο μάρσιπο για τρεις μήνες.

fisdh1

Τον περασμένο Μάρτιο περίπου 20 δασύουροι ελευθερώθηκαν στο ελεγχόμενο περιβάλλον του εθνικού πάρκου Booderee και παρακολουθούνται στενά μέσω GPS αλλά και καμερών.

Ο Νικ Ντέξτερ που εργάζεται στο πάρκο έκανε λόγο για μια πολύ σημαντική εξέλιξη.

fisdh3

«Οι προκλήσεις για την δημιουργία ενός βιώσιμου πληθυσμού παραμένουν, αλλά το γεγονός ότι το 30% των θηλυκών δασύουρων μεταφέρουν μωρά από αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα αποτελεί μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση», είπε μιλώντας στο AFP. «Κάθε ζώο σε αυτό το πρόγραμμα παρακολουθείται με κολάρο GPS και είμαστε σε θέση να ανακαλύπτουμε και να διαχειριζόμαστε γρήγορα τις απειλές», πρόσθεσε.

fisdh2

Όπως ανέφερε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων η Νατάσα Ρόμπινσον, ερευνήτρια του Πανεπιστημίου Αυστραλίας: «Αποδείξαμε ότι οι δασύουροι μπορούν να βρουν τροφή, καταφύγια και να αναπαραχθούν. Επιπλέον, έχουμε δείξει την ικανότητα να κάνουμε αλλαγές ώστε να βελτιώσουμε το ποσοστό επιβίωσής τους».

Πηγή : newsbeast.gr