Το Σκοπιανό βγάζει… κυβέρνηση: Πως θα απαντήσει η ΝΔ όταν η συμφωνία των Πρεσπών έλθει στη Βουλή

Ούτως ή άλλως, η συμφωνία των Πρεσπών δεν θα έλθει νωρίτερα στη Βουλή, καθώς ακόμη κι αν οι Σκοπιανοί πουν το «ναι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής – όπως εκτιμούν στη ΝΔ – θα πρέπει να ολοκληρωθεί με επιτυχία η συνταγματική αναθεώρηση στη γειτονική χώρα.

Το μήνυμα του προέδρου της ΝΔ κάνει ακόμη πιο εμφατικό το «όχι» στην κύρωση της συμφωνίας, πόσω μάλλον εάν αυτή παραπεμφθεί μετά τις εκλογές, όπως δήλωσε πρόσφατα ο Πάνος Καμμένος. Στην οδό Πειραιώς ακούγεται μάλιστα ότι η κυβέρνηση δεν διέθετε και δεν διαθέτει πολιτική νομιμοποίηση για την κύρωση της συμφωνίας και τη θέση της σε ισχύ, ενώ ανησυχία προκαλεί η εκτίμηση πως με τους χειρισμούς της κυβέρνησης ήδη δημιουργεί τετελεσμένα, τα οποία θα είναι δύσκολα να ανατραπούν.

Ο κ. Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή, άλλωστε, τόνισε το οξύμωρο πως ακόμη κι αν η κυβέρνηση καταφέρει και κυρώσει τη συμφωνία με… σκόρπιες ψήφους – η οποία και δεν θα δεσμεύει, σύμφωνα με τον ίδιο, τη ΝΔ – θα έχει χάσει τη δεδηλωμένη, εάν πράγματι ο κ. Καμμένος και οι ΑΝΕΛ αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο στη ΝΔ σκέπτονται πλέον ανοιχτά την υποβολή πρότασης δυσπιστίας, ούτως ώστε να φανεί σ’ αυτή την περίπτωση ότι η κυβέρνηση δεν έχει πλειοψηφία και να προκληθούν εκλογές.

Άλλωστε, όπως τονίζουν πηγές της ΝΔ, πρόσφατα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος είχε δηλώσει ότι ο πρωθυπουργός θα είναι αυτός που θα ζητήσει και θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης σε μια τέτοια περίπτωση. Δήλωση που έρχεται σε αντίθεση με τις πληροφορίες που διαρρέουν από το Μαξίμου και θέλουν τον κ. Τσίπρα να μη ζητάει ψήφο εμπιστοσύνης εάν ο κ. Καμμένος δεν στηρίξει – όπως έχει πει – τη συμφωνία των Πρεσπών.

Κατά τα λοιπά, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε στη συνεδρίαση των τομεαρχών πως όλα τα στελέχη της ΝΔ θα πρέπει να είναι σε εκλογική ετοιμότητα και πραγματοποίησε γι’ ακόμη μία φορά τον τελευταίο καιρό άνοιγμα προς τους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων, συμπεριλαμβανομένου του ΣΥΡΙΖΑ ή όσων εγκατέλειψαν τη ΝΔ. Στοχεύοντας έτσι σε μια πλατιά συμμαχία που θα φέρει άνετη πλειοψηφία για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις επερχόμενες εκλογές – όποτε κι αν στηθούν οι κάλπες.