Το ξωκλήσι της Νάξου που έχτισε ένας ναυαγός

Σε μία απομονωμένη περιοχή στο νότιο τμήμα της Νάξου, ένα πάλλευκο μικροσκοπικό εκκλησάκι «παλεύει» με τα κύματα του Αιγαίου, καθώς βρίσκεται πάνω σε βράχια δίπλα ακριβώς από τη θάλασσα.

Σύμφωνα με την παράδοση, η δημιουργία του οφείλεται σε ένα ναυαγό, ο οποίος ναυάγησε με το πλοίο του ένα βράδυ στην περιοχή ανοιχτά της νότιας Νάξου.

Ο έμπορος μετέφερε με το καράβι του κρασί και λάδι, και αφού πάλεψε για αρκετή ώρα με τα κύματα, έκανε τάμα στο Θεό πως αν σωθεί θα χτίσει στην περιοχή ένα μικρό ξωκλήσι από κρασί και λάδι.

Με την περιπέτειά του να έχει αίσιο τέλος, ο έμπορος τήρησε την υπόσχεσή του και ίδρυσε πάνω στο βραχώδες έδαφος της περιοχής ένα μικρό εκκλησάκι, δίνοντάς του το όνομα Άγιος Σώζων.

Εκτός από τις υπέροχες εικόνες και τις ήσυχες και χαλαρές στιγμές που προσφέρει αυτή η απομονωμένη περιοχή στον επισκέπτη του νησιού, προσφέρεται, επίσης, και για πεζοπορία η οποία ξεκινάει από την παραλία της Αγιασσού.

Το αξιοσημείωτο με την περιοχή που βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Σώζοντα είναι το γεγονός ότι στο βυθό του, μετά από έρευνες της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με το Νορβηγικό Ινστιτούτο Αθηνών, ήρθε στο φως αρχαίο αγκυροβόλιο το οποίο τοποθετείται από την αρχαϊκή έως την βυζαντινή περίοδο.

www.newsbeast.gr