Το μαρτυρικό χωριό του Ζαγορίου που πυρπολήθηκε από τους Γερμανούς

Το πρώτο χωριό που συναντά κανείς μπαίνοντας στον ορεινό όγκο του Ζαγορίου, χαίρει προνομιακής τοποθεσίας, καθώς βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τα Ιωάννινα. Αυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι υπολείπεται σε φυσική ομορφιά και γραφικότητα, από τους υπόλοιπους διάσημους προορισμούς της περιοχής.

Στις πλαγιές του όρους Μιτσικέλι και σε υψόμετρο περίπου 1.000 μέτρων, οι Ασπράγγελοι, που μέχρι το 1927 ονομάζονταν Δοβρά ή Ντοβρά από τη σλάβικη λέξη dobr-bra-bro, δηλαδή «ο καλός», είναι ένα από τα πιο ιστορικά χωριά της περιοχής -η ταμπέλα στην είσοδο του χωριού αναγράφει «Ασπράγγελοι, Μαρτυρικό Χωριό».

Η «βαριά» του ιστορία έγκεται στο ότι η αντιστασιακή δράση των κατοίκων του ήταν τόσο έντονη, που οδήγησε τους Γερμανούς να πυρπολήσουν ολοκληρωτικά το χωριό στις 15 Ιουλίου του 1943. Ο απολογισμός ήταν 2 νεκροί και 115 καμένα σπίτια, με τα σημάδια της καταστροφής να είναι σε κάποια σημεία του χωριού ορατά μέχρι σήμερα.

Πρόκειται για το κεφαλοχώρι του Ζαγορίου, που κατά τον 19ο αιώνα γνώρισε ιδιαίτερη οικονομική άνθηση, ενώ κατά πολλούς εκείνη την περίοδο ήταν το πλουσιότερο από τα Ζαγοροχώρια.

Σήμερα, ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει γαλήνιες στιγμές στο όμορφο και γραφικό σκηνικό του, να περιδιαβεί στα πέτρινα καλντερίμια με τα λιθόχτιστα κτίρια και αρχοντικά, να ξεκουραστεί στην όμορφη πλατεία με το ναό της Παναγίας, να δοκιμάσει τοπικές παραδοσιακές λιχουδιές σε κάποια από τις οικογενειακές ταβέρνες του.

Σημείο αναφοράς του χωριού το Μνημείο της Ζαγορίσιας Γυναίκας λίγο έξω από το χωριό και το παλιό μοναστήρι της Δοβράς, που χρονολογείται από το 1600. Τέλος, οι πιο τολμηροί μπορούν να τεστάρουν την ανδρεναλίνη τους απολαμβάνοντας μια πτήση με ανεμόπτερο, στην ειδική πίστα που λειτουργεί στις πλαγιές του χωριού.

www.newsbeast.gr