Το κρυμμένο στολίδι των Τζουμέρκων με την απόκοσμη θέα

Χτισμένο σε μια υπέροχη και κατάφυτη πλαγιά στον ορεινό όγκο των Τζουμέρκων, η Ροδαυγή είναι το κρυμμένο στολίδι της Άρτας, που αξίζει κανείς να ανακαλύψει.

Ένα υπέροχο χωριό σε απόσταση μόλις 24 χλμ. από την Άρτα, σε υψόμετρο 740 μέτρων και με ελάχιστους κατοίκους, που αποτελεί ιδανικό ορμητήριο για την εξερεύνηση της ευρύτερης περιοχής των Τζουμέρκων με την παρθένα και ανέγγιχτη φυσική ομορφιά των βουνών, καθώς και την επίσκεψη στον ποταμό Άραχθο, που γοητεύει τους πάντες όλες τις εποχές του χρόνου με τις υπέροχες διαδρομές του.

Το «καμάρι» του χωριού και των κατοίκων του είναι η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, στην κεντρική πλατεία της Ροδαυγής, η οποία θεωρείται μία από τις παλαιότερες σε ολόκληρη την Ήπειρο και έχει ανακηρυχθεί ως διατηρητέο μνημείο. Με τυπικά χαρακτηριστικά της ηπειρώτικης αρχιτεκτονικής, χρονολογείται από το 1804 και ξεχωρίζει για το ψηλό πέτρινο καμπαναριό, τα εντυπωσιακά σκαλιά που οδηγούν στο ναό και το περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο στο εσωτερικό του.

Ο γέρικος πλάτανος στην κεντρική πλατεία του χωριού μετρά ύψος 17 μέτρων και έχει χαρακτηριστεί ως Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης. Αξίζει να επισκεφτεί κανείς το λαογραφικό μουσείο της Ροδαυγής όπου εκτίθενται παλιά χρηστικά αντικείμενα και εργαλεία από τις κτηνοτροφικές και γεωργικές ενασχολήσεις των κατοίκων της.

Τέλος, οι φυσιολάτρες δεν πρέπει να παραλείψουν μια βόλτα στο Φαράγγι Κακολάγκαδου ή Χάβου, με την εντυπωσιακή χαράδρα και την συγκλονιστική ομορφιά του.

Στα όσα, βέβαια, χαρακτηρίζουν το χωριό η απρόσκοπτη θέα τόσο στο φυσικό τοπίο των Τζουμέρκων, της Πίνδου και των Αγράφων ολόγυρά του, όσο και και προς την τεχνητή λίμνη Πουρναρίου, που στην κυριολεξία κόβει την ανάσα.

www.newsbeast.gr