Το αρχοντικό Μέτσοβο

Ταυτισμένο σχεδόν με τον ορισμό του χειμερινού προορισμού, το Μέτσοβο είναι μια από τις πιο όμορφες πόλεις του νομού Ιωαννίνων.

Ο παραδοσιακός οικισμός με τη χαρακτηριστική αρχιτεκτονική και την εμβληματική πλατεία του είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.150 μέτρων, ανάμεσα στα βουνά της Πίνδου.

Γνωστό ως η πόλη των ευεργετών, το Μέτσοβο περηφανεύεται, μεταξύ άλλων, για το Λαογραφικό Μουσείο του Ιδρύματος Τοσίτσα, που στεγάζεται στο αρχοντικό Τοσίτσα και φιλοξενεί παραδοσιακά υφαντά, έπιπλα, φορεσιές και αγροτικά σκεύη που ταξιδεύουν τον επισκέπτη στον χρόνο και το πλούσιο παρελθόν της περιοχής. Από το 1988 λειτουργεί η Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ με περίπου 250 έργα τέχνης.

Απολαμβάνοντας την καλαίσθητη αρχοντική πόλη, την γενναιόδωρη φύση, το άφθονο πράσινο αλλά και τα επιβλητικά βουνά γύρω της, μην παραλείψετε να γευτείτε τα φημισμένα τυριά του Μετσόβου, το μετσοβόνε και τη μετσοβέλα. Θαυμάστε τα ποικίλα είδη λαϊκής τέχνης, όπως υφαντά και ασημικά, και τα περίφημα κρασιά του. Κι αν καταφέρετε να το αποχωριστείτε, αξίζει να επισκεφθείτε την τεχνητή λίμνη των πηγών του ποταμού Αωού, άλλοτε με φόντο ολόλευκο από το χιόνι κι άλλοτε χαμένη μέσα στο πλούσιο παρόχθιο δάσος, ανάλογα με την εποχή.

ΜΕΤΣΟΒΟΜΕΤΣΟΒΟΜΕΤΣΟΒΟΜΕΤΣΟΒΟΜΕΤΣΟΒΟΜΕΤΣΟΒΟΜΕΤΣΟΒΟΜΕΤΣΟΒΟ

Πηγή : newsbeast.gr