Τα μηνύματα της απόφασης Μητσοτάκη να καταργήσει την τηλεκατάρτιση – Πώς σώθηκε ο Βρούτσης

Ο κορονοϊός και οι έκτακτες συνθήκες επέβαλαν ειδικούς χειρισμούς στην υπόθεση με τα προγράμματα τηλεκατάρτισης. Κάπως έτσι… σώθηκε ο Γιάννης Βρούτσης. Λήξαν θεωρούν το ζήτημα συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως είπαν στο newsit.gr. Χωρίς όρους και προϋποθέσεις τα 600 ευρώ στους επιστήμονες.

Η μεγάλη είδηση της χθεσινής ημέρας ασφαλώς ήταν οι «μηδέν νεκροί» που ανακοίνωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας, επιβεβαιώνοντας ότι το σχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για την έξοδο από την καραντίνα και τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα είναι απολύτως ρεαλιστικό. Όμως, σχεδόν ταυτόχρονα με τις ανακοινώσεις Τσιόδρα, από το υπουργείο Εργασίας (ο ίδιος ο Γιάννης Βρούτσης το ανακοίνωσε) γινόταν γνωστό ότι με απόφαση του πρωθυπουργού καταργείται το πρόγραμμα της τηλεκατάρτισης για τους επιστήμονες.

Γιατί, όμως, την ανακοίνωση έκανε ο Γιάννης Βρούτσης, αφού ήταν εντολή και απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη; Όπως έγραψε χθες το newsit.gr, η δυσαρέσκεια του Μαξίμου για τους χειρισμούς του υπουργού Εργασίας ήταν δεδομένη, κυρίως δε για τη σπουδή του να υπερασπιστεί με δηλώσεις του το πρόγραμμα της τηλεκατάρτισης παρά τα εξόφθαλμα λάθη που καταγράφηκαν και παρά τη σαφή άνωθεν εντολή πως «οι αστοχίες πρέπει να διορθώνονται».

Ο Βρούτσης και το… παρελθόν

Μ’ άλλα λόγια, ο κορονοϊός και οι έκτακτες συνθήκες επέβαλαν ειδικούς χειρισμούς σε μια υπόθεση που πλήγωσε την κυβέρνηση. Αν την απόφαση, ωστόσο, ανακοίνωνε χθες ο πρωθυπουργός, τότε η παραίτηση θα ήταν μονόδρομος για τον κ. Βρούτση. Διάφοροι χειρισμοί του, άλλωστε, είτε κατά τη διάρκεια της κρίσης είτε σε παλαιότερες περιπτώσεις, όπως με τις υψηλές προσδοκίες που δημιούργησε το χειμώνα για σημαντικές αυξήσεις στις συντάξεις με τον επαναϋπολογισμό, δεν έχουν περάσει απαρατήρητοι, μολονότι στην αντιπαράθεσή του με τον Νότη Μηταράκη είχε πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από το Μαξίμου.

Πάντως, συνεργάτες του πρωθυπουργού που μίλησαν στο newsit.gr θεωρούν λήξαν το όλο ζήτημα, ενώ άλλα κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν πως δεν τέθηκε ούτε τίθεται ζήτημα παραίτησης. Έτσι, με την παρέμβαση Μητσοτάκη η φωτιά έσβησε εν τη γενέσει της και η κυβέρνηση απέφυγε τα χειρότερα, ενώ ο υπουργός Εργασίας κέρδισε χρόνο και παραμένει στη θέση του.

Απόφαση Μητσοτάκη

Τα ίδια στελέχη, ωστόσο, τονίζουν πως η απόφαση ελήφθη αποκλειστικά από τον πρωθυπουργό ύστερα από έρευνα που διέταξε και τα λάθη που διαπίστωσε κι εν συνεχεία η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας συμφώνησε δίχως αντιρρήσεις στην κατάργηση της τηλεκατάρτισης. Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί την αποφασιστικότητα του πρωθυπουργού να διορθωθούν πράγματι όλες οι αστοχίες, αλλά και να σταλεί το μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η ανοχή θα είναι μηδενική απέναντι σε ανάλογα «φάουλ». Επιπλέον, ήταν απαραίτητο για την κυβέρνηση να επιβεβαιωθεί πως διατηρεί την πρωτοβουλία των κινήσεων και δεν σύρεται πίσω από την αξιωματική αντιπολίτευση που «σήκωσε» το θέμα.