Τα επόμενα βήματα για τις διερευνητικές με την Τουρκία – Τι θα πει ο Μητσοτάκης στον Στόλτενμπεργκ

Η Αθήνα περιμένει την Άγκυρα για την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών. Επίσκεψη σήμερα στη χώρα μας του Γενικού Γραμματέα το ΝΑΤΟ, Στη Μπρατισλάβα αύριο μαζί Δένδιας και Τσαβούσογλου.

Την Άγκυρα αναμένει τώρα η Αθήνα για την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών, εμμένοντας στις βασικές αρχές της για το διάλογο με την τουρκική πλευρά: έμπρακτη αποκλιμάκωση, αποφυγή μονομερών ενεργειών εκ μέρους της Τουρκίας και συζήτηση μόνο για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και της ΑΟΖ.

Η ελληνική πλευρά έχει πλέον στα χέρια της το κεκτημένο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής – όπως αυτό διαμορφώθηκε ύστερα από σκληρή διαπραγμάτευση – και σε ουδεμία περίπτωση είναι η επισπεύδουσα. Δηλώνει έτσι έτοιμη για την έναρξη των διερευνητικών επαφών ανά πάσα στιγμή, αλλά αναμένει το σχετικό «σήμα» από την Τουρκία, η οποία φαίνεται να επιλέγει για μία ακόμη φορά παρελκυστική τακτική.

Άλλωστε, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, η Τουρκία είναι αυτή που έχει πλέον τεθεί σε καθεστώς δίμηνης επιτήρησης από τους Ευρωπαίους και έως τη Σύνοδο του Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχει προχωρήσει σε συγκεκριμένες κινήσεις προς την κατεύθυνση της βελτίωσης των σχέσεών της όχι μόνο με την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και με την ΕΕ. Σε διαφορετική περίπτωση, απειλείται με την επιβολή κυρώσεων που περιγράφονται στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με συγκεκριμένες παραπομπές στα άρθρα των ευρωπαϊκών συνθηκών – εκφράζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την πολιτική του «καρότου και μαστιγίου», όπως τη χαρακτηρίζει η ελληνική πλευρά.

Τι θα πει ο Μητσοτάκης στον Στόλτενμπεργκ

Το πλαίσιο αυτό θα περιγράψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη σημερινή του συνάντηση με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος επισκέπτεται την Αθήνα άρτι αφιχθείς από την Άγκυρα. Εκεί, άκουσε πάντως τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου να ισχυρίζεται μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα είναι αυτή που προκάλεσε την Τουρκία με πλοία που εισήλθαν παρανόμως στη δική της υφαλοκρηπίδα, ωστόσο είναι χαρακτηριστικό ότι το γεωτρύπανο Yavuz αποχώρησε από την ΑΟΖ της Κύπρου, επιβεβαιώνοντας την παρελκυστική τακτική της Άγκυρας το τελευταίο διάστημα, αλλά και την τάση της να προχωρήσει πράγματι σε ενός είδους αποκλιμάκωση, όπως εκτιμούν στην Αθήνα.

Σημειώνεται ότι μεθαύριο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και ο Τούρκος ομόλογός του θα βρίσκονται σε φόρουμ για την ενέργεια και την ασφάλεια στην Μπρατισλάβα και δεν αποκλείεται να υπάρξει εκεί συνάντησή τους, η οποία θα καθορίσει εν πολλοίς το στίγμα των διερευνητικών επαφών. Μολαταύτα, επισήμως η συνάντηση Δένδια-Τσαβούσογλου δεν έχει «κλειδώσει» έως αυτή τη στιγμή, όπως τόνισε και κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, δίχως, ωστόσο, να την αποκλείσει ως ενδεχόμενο.

www.newsit.gr