ΣΥΡΙΖΑ: Εκρηκτικό το πρόβλημα των χρεών στην πανδημία

Την ώρα που η πανδημία παίρνει ανεξέλεγκτη τροπή καθώς οι μεταλλάξεις του κορονοϊού φαίνεται να κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος στο επιδημιολογικό χάρτη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να επιμένει στο θέμα της πατέντας των εμβολίων.

Χθες μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε τηλεφωνικά με τον επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το θέμα αυτό.

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Dr. Tedros Adhanom, μίλησαν για την ανάγκη η διεθνής κοινότητα να διαχειριστεί το εμβόλιο ως παγκόσμιο δημόσιο αγαθό. Ο Dr. Tedros Adhanom τόνισε ότι στηρίζει την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ για εξασφάλιση πατεντών και δημιουργία δεξαμενής πατεντών, για να υπάρξει μεγαλύτερη και ταχύτερη παραγωγή εμβολίων από όσο μεγαλύτερο αριθμό φαρμακοβιομηχανιών γίνεται.

Οι δύο άντρες συμφώνησαν ότι σε αυτήν τη βάση, η ΕΕ πρέπει να συνεργαστεί με τον ΠΟΥ για να στηρίξει πιο αποτελεσματικά την πρωτοβουλία COVAX για ισότιμη και καθολική πρόσβαση στα εμβόλια. Την ίδια στιγμή η Κουμουνδούρου εμφανίζεται να ανησυχεί ιδιαίτερα για τα θέματα της οικονομίας καθώς πληθαίνουν ολο και περισσότερο οι επιπτώσεις από το lokcdown.

«Εκρηκτικό το πρόβλημα των χρεών»

Η τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου σε συνέντευξη της τόνισε ότι «το πρόβλημα των χρεών της πανδημίας έχει καταστεί τόσο εκρηκτικό, που, αν δεν αντιμετωπιστεί ριζικά, υπονομεύει οποιαδήποτε δυναμική για ανάπτυξη. Η αντιμετώπιση των χρεών δεν είναι χατίρι, αλλά προϋπόθεση βιωσιμότητας για τη συντριπτική μερίδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενα στα βήματα που πρέπει να γίνουν ώστε να μπορέσουν να μείνουν όρθιες οι επιχειρήσεις λένε ότι «το σύνολο της επιστρεπτέας προκαταβολής θα πρέπει να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέα. Εξάλλου, σειρά ευρωπαϊκών χωρών, ιδίως στη δεύτερη φάση της πανδημίας, προχώρησε σε απευθείας επιχορηγήσεις στις επιχειρήσεις για να μείνουν ζωντανές.

Δεύτερον, είναι αναγκαία η ρύθμιση των χρεών προς το Δημόσιο με «κούρεμα» βασικής οφειλής. Το μοντέλο που προτείνουμε είναι αυτό που εφαρμόσαμε με τις 120 δόσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία, όπου και εκεί υπήρξε κούρεμα μεσοσταθμικά κατά 65%».

«Εκείνο το σχήμα ανακούφισε σημαντικά τους πολίτες, χωρίς να δημιουργήσει πρόβλημα στα δημόσια ταμεία» ανέφερε η Έφη Αχτσιόγλου και πρόσθεσε πως «παράλληλα, εισηγούμαστε ένα σταθερό πλαίσιο ρύθμισης των χρεών προς τις τράπεζες με δεσμευτικότητες και για αυτές, ώστε να αντιμετωπιστεί ο τεράστιος όγκος των παγωμένων δανείων, ύψους σχεδόν 30 δισ. Δυστυχώς, με τον πτωχευτικό κώδικα που πρόσφατα ψήφισε η Ν.Δ, οι τράπεζες δεν δεσμεύονται σε τίποτα, ενώ επικρέμαται μια γενική και οριζόντια απειλή πτώχευσης και δήμευσης περιουσιών για τους πολίτες που οφείλουν.

Παράλληλα, οι πρόσφατες ανακοινώσεις του κ. Σκυλακάκη, ότι αποκλείει το κούρεμα γιατί είναι άδικο και ξεπερασμένο, επιβεβαιώνουν ότι η συγκεκριμένη κυβέρνηση κουβαλά τόση ιδεοληψία, που καταντά κοινωνικά και οικονομικά επικίνδυνη».

www.newsit.gr