Συνωστισμός «μνηστήρων»: Έρχονται οι Aμερικανοί για τα F16

Για την Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου κλείστηκε το κρίσιμο ραντεβού των διαπραγματευτών της ΓΔΑΕΕ με το κλιμάκιο των Αμερικανών τεχνικών και εμπειρογνωμόνων όπου θα τεθούν επι τάπητος όλα τα ζητήματα που αφορούν στο ζέον ζήτημα της αναβάθμισης των 85 μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής μας Αεροπορία στην έκδοση Viper. 

Τις τελευταίες εβδομάδες και παρά τα εμπόδια, αναπάντεχα και μη, στις συζητήσεις καταγράφηκε σύγκλιση όπως από επίσημα χείλη ελέχθη, στα οικονομικά μεγέθη του προγράμματος εκσυχρονισμού. Η σύγκλιση αφορά καταρχήν στον συνολικό προϋπολογισμό του προγράμματος και συγκεκριμένα στο “ταβάνι” που από την πρώτη στιγμή είχε βάλει η ελληνική πλευρά, δηλαδή στο 1,1 δις. Όπως είχε τονίσει μάλιστα ο υπουργός, αναπληρωτής Εθνικής Άμυνας, κ. Δημήτρης Βίτσας στη συνέντευξή του στο OnAlert, “αυτό θα έλεγα είναι κοινός τόπος και για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.”

Το δεύτερο “αγκάθι” των συζητήσεων, το οποίο οι διαπραγματευτές της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμένων και Επενδύσεων, επιδιώκουν να λειάνουν αφορά στη χρηματοροή αποπληρωμής. Πιο συγκεκριμένα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό το εμπροσθοβαρές πρόγραμμα πληρωμών που έχουν προτείνει οι αμερικανοί, που απαιτούσε την καταβολή άνω του 80% του προγράμματος, 700 με 800 εκατομμύρια ευρώ, εντός της πρώτης τριετίας από την έναρξη. Ζητούμενο είναι ένα πιο ισοκαταμερισμένο “δοσολόγιο”, που αποτελεί και την “μετάφραση” του όρου βοήθεια που κατά κόρον έχει χρησιμοποιηθεί. Όπως είχε επισημάνει ο κ. Βίτσας: “Γιατί το θέμα δεν είναι να μας δώσουν δώρα, αλλά παίρνοντας υπόψη το τι ζητάμε εμείς να ερθουν και να ισορροπήσουν και οι ανάγκες του προγράμματος και πως θα μπορέσουμε εμείς να τις αποπληρώσουμε.”

Μεγάλος στόχος είναι εντός  της προσεχούς τριετίας η Πολεμική Αεροπορία να έχει βγάλει στο Αιγαίο την πρώτη Μοίρα Ελληνικών F-16 Viper. Μια εξέλιξη που έχει άμεση επίδραση στο ζήτημα της ισορροπίας δυνάμεων στο Αιγαίο.

Πηγή : newsit.gr