Σκέψεις για lockdown τύπου Πάτρας και στην Αττική

Προς νέο σκληρότερο lockdown η Αττική. Προβληματισμός για την αυξητική τάση των κρουσμάτων στην Αθήνα. Μέσα σε μια εβδομάδα τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 40%. Καταλύτης ο αριθμός των κρουσμάτων και το αν θα ξαναγίνει τετραψήφιος.

Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας την εβδομάδα που διανύουμε και ως την Πέμπτη, θα είναι ο καταλύτης για τις αποφάσεις της κυβέρνησης για το αν θα υπάρξει σκληρότερη καραντίνα, τύπου… Πάτρας και στην Αττική.

Δηλαδή, απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 18:00 το απόγευμα, αντί για τις 21:00 το βράδυ, όπως ισχύει σήμερα κατ’ εξαίρεση για την «κόκκινη» Αττική.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι και τα καταστήματα, τα οποία λειτουργούν σήμερα με τη μέθοδο του click away και του click in shop, θα κλείνουν στις 17:00 αντί για τις 20:00 το βράδυ.

Το θέμα της αύξησης των κρουσμάτων στην Αττική εξελίσσεται σε γρίφο, με τους ειδικούς να καλούνται να αξιολογήσουν τα δεδομένα και να αποφασίσουν αν ευθύνονται τα σχολεία, τα οποία άνοιξαν στα μέσα Ιανουαρίου (δημοτικά – νηπιαγωγεία) ή ο συνωστισμός στην αγορά και σε τι βαθμό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις μέσα σε 1 εβδομάδα τα κρούσματα στην Αττική αυξήθηκαν κατά περίπου 40%, ενώ το ιικό φορτίο στα λύματα έχει αυξηθεί ακόμη περισσότερο.

Οι προβλέψεις των επιστημόνων για 3ο κύμα της πανδημίας, σε συνδυασμό με την μετάλλαξη του ιού και την εμφάνιση κρουσμάτων από μετάλλαξη Βρετανικού ή Νοτιοαφρικανικού τύπου, όπως και οι καθυστερήσεις στην προμήθεια της χώρας με εμβόλια, έχουν προκαλέσει έντονο προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Την ανησυχία επιτείνει και η αύξηση του ρυθμού μεταδοτικότητας (RT) στο 1,01 για την Αττική και στο 1,10 για τη Νότια Ελλάδα.

Το βλέμμα της κυβέρνησης είναι στραμμένο στο Σύστημα Υγείας και στις αντοχές του. Αυτή τη στιγμή στις ΜΕΘ υπάρχει πληρότητα της τάξης του 65%, ενώ τα τελευταία 24ωρα καταγράφονται έως και 80 εισαγωγές σε ημερήσια βάση σε κλίνες covid στα νοσοκομεία της Αττικής.

Πως θα γίνει η Αττική… Πάτρα

Αν ως το τέλος της εβδομάδας υπάρξει έξαρση των κρουσμάτων στον πολυπληθέστερο νομό της χώρας, τότε εκτιμάται πως θα υπάρξει μια εκρηκτική κατάσταση η οποία θα απειλήσει τη δημόσια υγεία και τις αντοχές των νοσοκομείων, κάτι με το οποίο ο κυβέρνηση δεν θέλει σε καμία περίπτωση να έρθει αντιμέτωπη.

Η κυβέρνηση αναμένει την τελικά εισήγηση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων την Παρασκευή για να λάβει τις αποφάσεις της.

Σύμφωνα με πληροφορίες αν ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων υπερβεί τον αριθμό… 1000, τότε όλα επαναξιολογούνται. Ακόμη και η συνέχιση της λειτουργίας των Γυμνασίων, τα οποία χτύπησαν κουδούνι για τους μαθητές μόλις χθες, Δευτέρα.

Αν τα κρούσματα αυξηθούν σημαντικά αλλά δεν πλησιάσουν τα 1000, και εφόσον καταγραφεί ανησυχητική αύξηση των διασωληνωμένων συμπολιτών μας, τότε σε πρώτη φάση προκρίνεται το μοντέλο της Πάτρας, με απαγόρευση της κυκλοφορίας και στην Αττική από τις 6 το απόγευμα.

www.newsit.gr