Σαμπάχ: Σχέδιο δολοφονίας του Ερντογάν ανήμερα των εκλογών

Μοιάζει περισσότερο με σενάριο πολιτικού θρίλερ. Με σενάριο ταινίας του Χόλιγουντ. Είναι το σχέδιο δολοφονίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανήμερα των εκλογών στην Τουρκία που αποκάλυψε η (φιλοκυβερνητική) εφημερίδα Σαμπάχ.

Είναι ακόμα ένα σχέδιο δολοφονίας του Τούρκου προέδρου που αποτρέπεται, αφού ο «σουλτάνος» έχει υποστηρίξει πως κάποιοι (μεταξύ τους και οι οκτώ αξιωματικοί που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα) ήθελαν να τον σκοτώσουν τη νύχτα της 15ης Ιουλίου 2016, το βράδυ της απόπειρας πραξικοπήματος.

Το σχέδιο είχε όλα όσα χρειάζεται ένα… καλό σενάριο για να κάνει επιτυχία: ένα λεωφορείο με εκρηκτικά, συνομωσία 12 χωρών, ξένους πράκτορες και μια αυτοκτονία.

Σχέδιο: «Σκοτώστε τον Ερντογάν»

Η Σαμπάχ γράφει πως το σχέδιο για να πεθάνει ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε εκπονηθεί από 12 χώρες. Δεν αποκαλύπτει βέβαια ποιες. Σύμφωνα με αυτό, ένα μικρό λεωφορείο γεμάτο τόνους (!) εκρηκτικά επρόκειτο να εκραγεί ακριβώς (!) στις 15.07 (σ.σ. 15 Ιουλίου είχε γίνει η απόπειρα πραξικοπήματος το ’16) όταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα περνούσε με την αυτοκινητοπομπή του από ένα συγκεκριμένο σημείο, το οποίο γνώριζαν οι δράστες.

Η εφημερίδα, βέβαια, δεν αναφέρει σε ποια πόλη θα γινόταν η επίθεση κατά του Τούρκου προέδρου. Προφανώς πρόκειται για την Κωνσταντινούπολη, αφού την Κυριακή των εκλογών εκεί βρισκόταν ο Ερντογάν. 

Ο δημοσιογράφος της Σαμπάχ αναφέρει ότι ο τουρκικός δορυφόρος Γκιοκτούρκ ήταν εκείνος που χάλασε τα σχέδια των… μεγάλων δυνάμεων για να σκοτώσουν τον Ερντογάν. Ο δορυφόρος εντόπισε το ύποπτο όχημα και αμέσως υπήρξε κινητοποίηση των τουρκικών αρχών.

Το σχέδιο δολοφονίας του «ηγεμόνα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Σαμπάχ προέβλεπε ότι το μικρό, παγιδευμένο με εκρηκτικά λεωφορείο, θα εκρήγνυτο πριν ξεκινήσει η μετάδοση των αποτελεσμάτων. Με βάση πάντα όσα αναφέρει η τουρκική εφημερίδα, την προσοχή των αρχών «τράβηξαν» τα σκασμένα λάστιχα του λεωφορείου.

Ελεύθερος σκοπευτής και ένας ξένος πράκτορας

Εκείνοι που ήθελαν να σκοτώσουν τον Ερντογάν είχαν σκεφτεί και το ενδεχόμενο να πάει κάτι στραβά. Και το λεωφορείο να μην εκραγεί. Γι’ αυτό, αναφέρει πάντα η Σαμπάχ, είχαν στείλει κι έναν ελεύθερο σκοπευτή στο σημείο. Βρισκόταν στην οροφή κτιρίου κοντά στο σημείο όπου ήταν παρκαρισμένο το παγιδευμένο λεωφορείο. Είχε την εντολή να πυροβολήσει τον Ερντογάν αν επιζούσε από την έκρηξη.

Αλλά οι τουρκικές αρχές τον βρήκαν. Και τον έπιασαν. Ήταν ξένος πράκτορας, γράφει η Σαμπάχ. Αλλά προκειμένου να μη μιλήσει και να μην αποκαλύψει ποιος ήθελε νεκρό τον Ερντογάν, ο ελεύθερος σκοπευτής είχε μαζί του κυάνιο. Το ήπιε, αυτοκτόνησε και δεν αποκάλυψε τίποτα. Πολύ βολικό…

Ερντογάν Τουρκία Εκλογές Ιντζέ Κωνσταντινούπολη
Ο Ερντογάν στην τελευταία προεκλογική ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη – Φωτογραφία Reuters

Αν δεν είχε αποτραπεί το σχέδιο δολοφονία του Ερντογάν, μαζί με τον «σουλτάνο» να σκοτώνοντας χιλιάδες αθώοι πολίτες αλλά «ευτυχώς! Ο Αλλάχ μας προστάτεψε και πάλι», γράφει η Σαμπάχ!

Υπόνοιες για «δάκτυλο» της αντιπολίτευσης

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα πάει κι ένα… βήμα πιο πέρα τις «αποκαλύψεις» της. Αφήνει σαφείς αιχμές κατά της αντιπολίτευσης. Πως δηλαδή γνώριζε για το σχέδιο δολοφονίας του Ερντογάν. Που το στηρίζει; Ο δημοσιογράφος αναρωτιέται «γιατί άραγε ο αντιπρόεδρος του CHP, Μπουλέντ Τεζτζάν, επέμεινε ότι ο Μουχαρέμ Ιντζέ θα κέρδιζε εκείνο το βράδυ τις εκλογές»…

Όλες οι εξουσίες στο «σουλτάνο» και με τη… βούλα

Η αποκάλυψη της Σαμπάχ για το σχέδιο δολοφονίας του Ερντογάν έρχεται μια μέρα πριν τη δημοσίευση του διατάγματος το οποίο μεταφέρει εξουσίες στον πρόεδρο της Τουρκίας, στο πλαίσιο της μετατροπής του πολιτικού συστήματός της σε προεδρικό. Το διάταγμα αυτό δημοσιεύτηκε σήμερα Τετάρτη (04.07.2018) στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Το διάταγμα αυτό τροποποιεί νόμους που χρονολογούνται από το 1924 μέχρι το 2017 και αλλάζει ιδίως κάθε αναφορά σε αρμοδιότητες του πρωθυπουργού και του υπουργικού συμβουλίου, αντικαθιστώντας τις με τον πρόεδρο και την προεδρία.

Πηγή : newsit.gr