«Πονοκέφαλος» η εκλογή Προέδρου το 2020 – Τα σενάρια για να μην… επαναληφθεί το ‘15

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα το Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθεί με ενδιαφέρον την αρθρογραφία που έχει να κάνει με την «παγίδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης» στο θέμα της εκλογής του Προέδρου καθώς όπως φαίνεται η ΝΔ θέλει να ξορκίσει το σενάριο της δεξιάς παρένθεσης, εάν φυσικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης κερδίσει τις εκλογές του 2019.

Και αυτό γιατί τον Φεβρουάριο του 2020 λήγει η θητεία του ΠροκόπηΠαυλόπουλου και αν δεν έχει βρεθεί λύση δεν αποκλείεται να έχουμε επανάληψη του 2015.

Αυτή η εξέλιξη μπορεί μόνο να αποτραπεί με δυοτρόπους.

– Η κυβέρνηση με την αντιπολίτευσηκαταλήξουν σε κοινό πρόσωπο για την θέση του Προέδρου. Ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ήδη ότι και το 2020 θα προτείνει και πάλι τον Προκόπη Παυλόπουλο ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιάτου. Αν λάβει πάντως κάποιος υπ όψη του τα όσα έχουν πει κατά καιρούς στελέχη της ΝΔ για τον Πρόεδρο μάλλον είναι λίγο δύσκολο να καταλήξουν σε κοινή υποψηφιότητα.

– Να υπάρξει αλλαγή στο Σύνταγμα ώστε η Προεδρική εκλογή να αποσυνδεθείαπό τη διάλυση της Βουλής.

«Η «παγίδα» της ΝΔ λοιπόν – λένε κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης – στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτε άλλο από την αποδοχή της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα του Προέδρου».

Όπως είναι γνωστό το κυβερνών κόμμα έχει προτείνει διαδοχικές εκλογικέςπροσπάθειες της Βουλής για επτά μήνες, και, εάν δεν ευοδωθούν, τότε η εκλογή του να γίνει απευθείας από τον λαό, ενώ αντίθετα η ΝΔ προτείνει τρεις ψηφοφορίες (200 θετικές ψήφους, 180 και 151) αποκλείοντας την απευθείας εκλογή του Προέδρου.

Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η σημερινή Βουλή είναι η «προτείνουσα» και η επόμενη θα είναι η «αναθεωρητική». Για να αναθεωρηθεί ένα άρθρο, πρέπει σ’ αυτή τη Βουλή να ψηφιστεί από τουλάχιστον 151 βουλευτές και στην επόμενη από τουλάχιστον 180 – ή το αντίστροφο.

Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Εάν λοιπόν περάσει απ’ αυτή τη Βουλή με πάνω από 180 θετικές ψήφους η αλλαγή για την εκλογή του Προέδρου μετά τις εκλογές και εφόσον εκλεγεί η ΝΔ με αυτοδυναμία θα μπορεί να επαναφέρει την δική της πρόταση με 151 ψήφους. Το ερώτημα φυσικά είναι εάν η αναθεωρητική Βουλή μπορεί να αλλάξει το περιεχόμενο μιας διάταξης που θα υπερψηφίσει η προτείνουσα Βουλή.

Εν τω μεταξύ περισσότεροι από 50 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπέγραψαν την «τροπολογία» του Δημήτρη Κρεμαστινού, που αφορά στον τρόπο αναπλήρωσης του πρωθυπουργού. Η κίνηση αυτή έχει προφανώς ιδιαίτερα συμβολικόχαρακτήρα καθώς με την κίνηση αυτή το κυβερνών κόμμα αναγνωρίζει στον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ τις καλές του προθέσεις για την συνεργασία του προοδευτικού κόσμου. Το κείμενο υπογράφουν και βουλευτές του ΚΙΝΑΛ.

Πηγή : newsit.gr