Παυλόπουλος σε Ερντογάν: Μέτρα τα λόγια σου και να σέβεσαι!

Είναι το δεύτερο αυστηρό μήνυμα που στέλνει, μέσα σε λίγες ώρες στην Τουρκία, ο Έλληνας πρόεδρος της Δημοκρατίας. Από την Καλαμάτα, όπου βρέθηκε την Κυριακή, ο Προκόπης Παυλόπουλος ουσιαστικά απάντησε στην ακραία παραχάραξη της ιστορίας από πλευράς Ερντογάν, που κατηγόρησε τους Έλληνες στρατιώτες πως έκαψαν τη Σμύρνη το ’22!

«Είμαστε λαός της ειρήνης, αλλά είμαστε ένας λαός που δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να απεμπολήσει έστω και κατ’ ελάχιστον το έδαφός του, τα σύνορά του, την κυριαρχία του», είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στην αντιφώνησή του στον μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο μετά την επιμνημόσυνη ακολουθία για τη συμπλήρωση 25 ετών από την κοίμηση του μακαριστού μητροπολίτη Γαλλίας Μελέτιου Καραμπίνη.

«Οι Έλληνες ως λαός και ως έθνος, θέλουμε να ζήσουμε με τους γείτονές μας ειρηνικά. Δεν έχουμε τίποτα να μοιράσουμε, αλλά δεν πρόκειται να παραδώσουμε και τίποτα απολύτως», διεμήνυσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Παυλόπουλος σε Ερντογάν: Αν θες να λέγεσαι μεγάλος…

Ο λόγος του προέδρου της Δημοκρατίας για τον Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν ήταν ιδιαίτερα σκληρός. «Λέμε προς τους γείτονές μας και προς τη γειτονική Τουρκία ότι ίδιο των πολιτικών που θέλουν να λέγονται μεγάλοι πολίτικοι είναι να μετράνε τα λόγια τους. Και κυρίως να ξέρουν ότι το δημοκρατικό τους ήθος, η δημοκρατική τους οντότητα και άρα η πολιτειακή τους οντότητα εξαρτάται και από το σεβασμό του πολιτισμού και της ιστορίας».

Και συνέχισε ο Προκόπης Παυλόπουλος: «Αν δεν υπάρχει αυτός ο σεβασμός, τότε από εκεί και πέρα, κανένα μέγεθος δεν μπορεί να θεωρείται μεγάλο. Τουλάχιστον, δεν μπορεί να απαιτεί τον σεβασμό μας. Ούτε εμάς των Ελλήνων, ούτε της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ούτε της διεθνούς κοινότητας. Και είναι απολύτως σαφής αυτή η θέση. Που είναι θέση η οποία συμβαδίζει με τον ελληνικό, τον ευρωπαϊκό και τον εν γένει δυτικό πολιτισμό».

Παραχάραξη της Ιστορίας από τον Ερντογάν

Η σκληρή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν απάντηση στην ακραία πρόκληση από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Εμπορικό Επιμελητήριο της Σμύρνης, το βράδυ του Σαββάτου (28.04.2018).

Ξεκινώντας ουσιαστικά την προεκλογική του εκστρατεία από τη Σμύρνη, ο πρόεδρος της Τουρκίας ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγόρησε τους Έλληνες στρατιωτικούς ότι έκαψαν τη Σμύρνη το 1922, ενώ υποχωρούσαν!

«Το μεγαλύτερο χτύπημα που δόθηκε στην κληρονομιά αυτής της ωραίας πόλης είναι από τους Έλληνες στρατιώτες που έκαψαν τη Σμύρνη, την ώρα που υποχωρούσαν. Μην κοιτάζετε που έχει βγει το όνομα στους Τούρκους. Τα πιο μεγάλα χτυπήματα σε αυτήν τη γεωγραφική περιοχή τα έχουν κάνει αυτοί που λένε τον εαυτό τους πολιτισμένο.

Οι πρόγονοί μας, δεν θέλησαν ποτέ να καταστρέψουν, να κάψουν, να γκρεμίσουν. Επεδίωκαν πάντοτε να χτίσουν και να δημιουργήσουν», είπε.

Πηγή : newsit.gr