Πέτσας: Ικανοποιητικές οι πρώτες εικόνες επιστροφής στην κανονικότητα – Μέτρα στήριξης για τον πολιτισμό

Την ικανοποίηση της κυβέρνησης για τις πρώτες εικόνες μετά το πρώτο στάδιο της άρσης των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό εξέφρασε ο Στέλιος Πέτσας. Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών κι αφού τόνισε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει τη σταδιακή και ασφαλή επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας, συνιστώντας παράλληλα στους πολίτες ν’ ακούν τους ειδικούς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι το σχέδιο επιστροφής στην κανονικότητα αξιολογείται καθημερινά και κλειδί για την επιτυχία του θα είναι και η ατομική ευθύνη των πολιτών.

Στην ερώτηση του newsit.gr εάν η κυβέρνηση εξετάζει ακόμη και την επίσπευση του σχεδίου εφόσον τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά, ο Στέλιος Πέτσας απέφυγε μεν ν’ απαντήσει συγκεκριμένα, αλλά επανέλαβε ότι η εφαρμογή του σχεδίου αξιολογείται καθημερινά και μπορούν να υπάρχουν ανά πάσα στιγμή προσαρμογές, ενώ οι δείκτες που λαμβάνονται υπόψη δεν είναι μόνον αυτοί των νέων κρουσμάτων. Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε, οι ειδικοί είναι αυτοί που εισηγούνται και ο πρωθυπουργός αποφασίζει. Προανήγγειλε, επίσης, ειδικό σχέδιο για την εστίαση, σε συνεννόηση με τους καταστηματάρχες, ενώ είπε πως η στιγμή που θα «απελευθερωθούν» νησιά και παραλίες είναι λίγο πιο μακριά.

Ο κ. Πέτσας παράλληλα ανακοίνωσε σχέδιο δράσης και για τους ανθρώπους του πολιτισμού, το οποίο είχε προαναγγείλει στη Βουλή ο πρωθυπουργός. Συγκεκριμένα:

– Όσοι από τους καλλιτέχνες είχαν ενεργές συμβάσεις πριν τη λήψη των περιοριστικών μέτρων, φυσικά και καλύπτονται από τα μέτρα ενίσχυσης, τα οποία έχουν ληφθεί. Δηλαδή, τη χορήγηση των 800 ευρώ, τα μέτρα αναστολής ασφαλιστικών και φορολογικών τους υποχρεώσεων, καθώς και τις διευκολύνσεις στις τραπεζικές τους υποχρεώσεις.

– Όσοι ήταν άνεργοι ή μακροχρόνια άνεργοι και προέρχονται από τον καλλιτεχνικό χώρο, έχουν και αυτοί τη δυνατότητα να ενταχθούν σε όλα τα προγράμματα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Για παράδειγμα, το πρόγραμμα 8.500 θέσεων γι’ αυτούς που είναι από την ηλικία των 55 έως τα 67, το πρόγραμμα για 36.500 ανέργους σε Δήμους και σε ΝΠΔΔ με υψηλή μοριοδότηση για μακροχρόνια ανέργους, καθώς και τα προγράμματα που ακολουθούν για περίπου 100.000 ανέργους.

– Για τους ανθρώπους που υπολόγιζαν να βρουν εργασία τους επόμενους μήνες, ο Προϋπολογισμός του Υπουργείου Πολιτισμού θα έχει 15 εκατομμύρια ευρώ διαθέσιμα προκειμένου να ετοιμάσει συγκεκριμένες δράσεις ενίσχυσης των διαφόρων κλάδων του καλλιτεχνικού προσωπικού, από οπτικοακουστικό υλικό, μέχρι τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με animation, με χορό, με θέατρο. Σε όλες αυτές τις δράσεις, θα μπορούν να βρουν απασχόληση οι άνθρωποι του καλλιτεχνικού κόσμου που πλήττονται.

– Για τους ωρομισθίους, όπως για παράδειγμα μουσικούς των Ωδείων, ηθοποιούς, ταξιθέτριες, διερμηνείς  ή άλλους παρόχους πολιτιστικού περιεχομένου, μετά από συνεννόηση του Υπουργείου Πολιτισμού με το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Εργασίας εκδόθηκε σχετική ΚΥΑ ώστε να λάβουν και αυτοί την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ.

Στέλιος Πέτσας: Έρχεται το «ψηφιακό γκισέ»

Επίσης, ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση εγκαινιάζει τη νέα διαδικασία επικοινωνίας του πολίτη με το Δημόσιο: το «ψηφιακό γκισέ». Ο πολίτης θα μπαίνει στο gov.gr, θα κλείνει ραντεβού με την υπηρεσία που θέλει και θα κάνει διάσκεψη με τον υπάλληλο σε ώρα που θα συμφωνείται. Εφόσον ζητά κάποιο πιστοποιητικό, ο υπάλληλος θα το εκδίδει ψηφιακά και θα το στέλνει με email. Σε πρώτη φάση, οι υπηρεσίες που θα διαθέτουν «ψηφιακό γκισέ» είναι τα ΚΕΠ, οι ΔΟΥ και ο e-ΕΦΚΑ. Επίσης, ξεκινά -μέσω του gov.gr- η ψηφιακή κατάθεση  αιτήσεων στα ΚΕΠ, τα οποία θα εκδίδουν τα έγγραφα που ζητούνται και θα τα αποστέλλουν στο e-mail του πολίτη, ενώ ξεκινά και η διαδικασία έκδοσης ληξιαρχικών πιστοποιητικών μέσω του gov.gr.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τέλος, απέρριψε τα σενάρια πρόωρων εκλογών ή ανασχηματισμού, τονίζοντας, ωστόσο, ότι η αξιολόγηση όλων των μελών του υπουργικού συμβουλίου από τον πρωθυπουργό είναι συνεχής και το μόνο που έχει αλλάξει λόγο του κορονοϊού το τελευταίο διάστημα είναι οι άμεσες προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου.

Πηγή : newsit.gr