Πάνω από ένα εκατ. νεκροί κι ακόμα δεν ξέρουν την πραγματική θνητότητα του κορονοϊού

Έχουν περάσει σχεδόν 10 μήνες από την ημέρα που ο κορονοϊός έκανε την εμφάνισή του και ήδη η υφήλιος θρηνεί περισσότερους από ένα εκατομμύριο νεκρούς, περισσότερους απ’ όσους προκάλεσαν AIDS, γρίπη, ελονοσία, χολέρα! Ακόμη όμως κανείς από τους επιστήμονες που μελετούν τον Sars-Cov-2 δεν έχουν εικόνα για έναν κρίσιμο δείκτη της πανδημίας.

Με τους θανάτους από την Covid-19, την ασθένεια που προκαλεί ο κορονοϊός να έχουν ξεπεράσει το 1 εκατ. και τα κρούσματα να αυξάνονται καθημερινά (είναι σχεδόν 33 εκατομμύρια μέχρι στιγμής) οι επιστήμονες παλεύουν να μάθουν πόση είναι η πραγματική θνητότητα του κορονοϊού, δηλαδή ποιο ποσοστό ανθρώπων από όσους μολύνονται, τελικά πεθαίνουν.

Σαφής εικόνα ακόμη δεν έχει υπάρξει, επειδή θα πρέπει να γνωρίζει κανείς τον πραγματικό αριθμό των λοιμώξεων, πράγμα σχεδόν αδύνατο με τόσους πολλούς ασυμπτωματικούς. Πολλοί ειδικοί εκτιμούν ότι η πραγματική θνητότητα του κορονοϊού κυμαίνεται μεταξύ του 0,5% και του 1% στον συνολικό αριθμό των λοιμώξεων, ποσοστό αρκετά μεγάλο για να καθιστά την Covid-19 πολύ επικίνδυνη, μέχρι να βρεθεί αποτελεσματικό εμβόλιο.

Η θνητότητα ασφαλώς διαφέρει ανάλογα με την ηλικία. «Η θνητότητα στους ανθρώπους κάτω των 20 ετών είναι πιθανώς ένας θάνατος ανά 10.000 (κρούσματα). Για τους άνω των 85 είναι περίπου ένας θάνατος ανά έξι (κρούσματα)», σύμφωνα με τον δρα Κρίστοφερ Μάρεϊ, διευθυντή του Ινστιτούτου Μετρήσεων της Υγείας του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον στο Σιάτλ.

Η θνητότητα εμφανίζεται να μειώνεται συνεχώς, κυρίως επειδή γίνονται ολοένα περισσότερα τεστ -σε σχέση με την αρχή της πανδημίας- τα οποία «πιάνουν» ολοένα περισσότερους ανθρώπους με ήπια ή καθόλου συμπτώματα.

Χιλιάδες νεκροί από κορονοϊό κάθε μέρα

Περισσότεροι από 5.400 άνθρωποι πεθαίνουν από Covid-19 κάθε μέρα στον κόσμο, δηλαδή περίπου 226 κάθε ώρα ή ένας άνθρωπος κάθε 16 δευτερόλεπτα. Ο κορονοϊός έχει -κατά το τελευταίο δεκάμηνο- σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους από όσους ο ιός HIV, η ελονοσία, η γρίπη και η χολέρα.

Όσον αφορά την κατανομή του ενός εκατομμυρίου θυμάτων του κορονοϊού, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, σχεδόν τα μισά (45%) προέρχονται από τις ΗΠΑ (περίπου 205.000 θάνατοι), τη Βραζιλία (141.700) και την Ινδία (95.500). Η Covid-19 έχει πια εξαπλωθεί επιβεβαιωμένα σε 188 χώρες, με τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα να έχουν καταγραφεί στις ΗΠΑ και μετά στην Ινδία.

Στο μέτωπο των εμβολίων, υπάρχουν περίπου 240 σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, με 40 σε φάση κλινικών δοκιμών και εννέα στο τελικό στάδιο.

www.newsit.gr