Ο υπερτριπλάσιος δείκτης θετικότητας έφερε lockdown… ως το 2021! Η ακτινογραφία όσων είπαν Μητσοτάκης και Πέτσας

«Θα πάμε σε λελογισμένο άνοιγμα, αλλά, αν δεν τηρήσουμε τους κανόνες, θα κλείσουμε άρον-άρον» είπε ο Κ. Μητσοτάκης στέλνοντας σαφές μήνυμα. Πώς φτάσαμε στην παράταση του lockdown και τι… δεν θα ανοίξει μέχρι τις 07.01.2021. Ο οδικός χάρτης ως τα Χριστούγεννα και για κάποιους τομείς ίσως και ως το Πάσχα.

Ένα σαφέστατο μήνυμα για την τήρηση των μέτρων προκειμένου ν’ αποφευχθεί ένα τρίτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού -κι ενώ το lockdown συνεχίζεται ως τουλάχιστον τις 07.01.2021- έστειλε κατά τη συνέντευξη που έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Alpha, το βράδυ της Δευτέρας, 07.12.2020.

Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, έκλεισε τη συνέντευξη εκφράζοντας την ευχή «να μην πάμε σε άρον-άρον κλείσιμο επειδή δεν σεβόμαστε τους κανόνες», ενώ ο ΕΟΔΥ είχε ήδη ανακοινώσει 1.251 νέα κρούσματα, 89 νεκρούς και 600 διασωληνωμένους το τελευταίο 24ωρο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το στίγμα για το πώς θα κινηθεί η χώρα τους επόμενους μήνες, ενώ λίγες ώρες νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, είχε ανακοινώσει και επίσημα την παράταση των περιορισμών μέχρι τις αρχές του Ιανουαρίου του 2021.

Στα πιο σημαντικά (σ.σ. διαβάστε εδώ αναλυτικά όλα τα νέα μέτρα), το… ζουμί είναι πως με λίγους και καλούς θα περάσουμε τις φετινές γιορτές και ίσως με την βοήθεια της τεχνολογίας να καταφέρουμε να έχουμε και άλλους στο γιορτινό τραπέζι. Το lockdown θα συνεχιστεί με ημερομηνία λήξης στις 7 Ιανουαρίου αλλά και αυτό ακόμα θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά στοιχεία.

lockdown

Τι… δεν θα ανοίξει

Παρατεταμένο lockdown, έως τις 7 Ιανουαρίου 2021 ανακοίνωσε η κυβέρνηση, καθώς έως τις έξι το πρωί εκείνης της ημέρας, κλειστά θα είναι:

σχολεία,

εστίαση,

ψυχαγωγία,

δικαστήρια,

αθλητικές δραστηριότητες (εκτός από εκείνες που έχουν εγκριθεί από την υγειονομική επιτροπή όπως πρωτάθλημα Super League σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ),

χιονοδρομικά κέντρα.

Επίσης παραμένει σε ισχύ το μέτρο που αφορά τις απαγορεύσεις μετακινήσεων από νομό σε νομόπαρατείνεται το μέτρο της απαγόρευσης των συναθροίσεων και των βραδινών μετακινήσεων, ενώ διατηρείται στα ίδια ποσοστά και η τηλεργασία αλλά και και η ατομική άθληση, έως τρία άτομα, σε ατομικά σπορ.

Συναγερμός από τον δείκτη θετικότητας

Σημείο – κλειδί του… γιατί φτάσαμε στα νέα αυτά μέτρα, είναι ο λεγόμενος δείκτης θετικότητας. Ο δείκτης δηλαδή που προκύπτει από τη διαίρεση του αριθμού των ημερήσιων τεστ που διενεργούνται πανελλαδικά, με τα επιβεβαιωμένα (θετικά) περιστατικά που εντοπίζονται και είναι ένας από τους σημαντικότερους δείκτες που εξετάζουν οι επιδημιολόγοι για να εισηγηθούν τα νέα μέτρα.

Πώς φτάσαμε στην παράταση του lockdown λοιπόν; Είναι απλό: Το όριο ασφαλείας για τον δείκτη θετικότητας, που έχουν θέσει οι επιστήμονες και τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων Ευρώπης και Αμερικής, είναι κάτω του 4%.

Την Δευτέρα, 07.12.2020, ο συγκεκριμένος δείκτης στην Ελλάδα έφτανε το 12% (!), δηλαδή περισσότερο από τρεις φορές παραπάνω, κάτι που έκανε την απόφαση αυτή της κυβέρνησης να μοιάζει με μονόδρομο.

lockdown

“Λουκέτο” στα μπαρ ως το Πάσχα;

Στο τέλος δε της εβδομάδας, θα μάθουμε αν σε όσα θα επιτραπούν, θα είναι να κάνουμε κάποια ψώνια πριν τις γιορτές με άνοιγμα του λιανεμπορίου αλλά και πώς, καθώς και αν θα είμαστε χτενισμένοι αφού δεν έχει αποκλειστεί να λειτουργήσουν υπό όρους τα κομμωτήρια.

Το λιανεμπόριο συγκεντρώνει ακόμη αρκετές πιθανότητες να ανοίξει, ωστόσο τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στην συνέντευξή του για μπαρ και νυχτερινά μαγαζιά ήταν κάτι παραπάνω από δυσοίωνα.

Κι αυτό διότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μείνουν κλειστά ως το Πάσχα (!), διευκρινίζοντας πως τα διαχωρίζει από τα εστιατόρια και ο λόγος είναι πως στα νυχτερινά μαγαζιά ο κόσμος έρχεται πιο κοντά για να επικοινωνήσει, φωνάζει άρα είναι και πιο εύκολη η διασπορά του κορονοϊού.

«Ας είμαστε ειλικρινείς, όλες οι ιχνηλασίες μας έδειξαν, ότι ειδικά στη νυχτερινή διασκέδαση, όταν ο κόσμος χαλαρώνει, φωνάζει, έρχεται πιο κοντά υπάρχει μεγάλο πρόβλημα μετάδοσης του ιού» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης αιτιολογώντας τα παραπάνω. «Δεν ισχύει το ίδιο σε αυτή την έκταση στα εστιατόρια. Γι’ αυτό και διαχωρίζω την λειτουργία των εστιατορίων από τη λειτουργία της διασκέδασης» εξήγησε.

«Αν με ρωτήσετε με το χέρι στην καρδιά αν πιστεύω ότι θα λειτουργήσει η βραδινή διασκέδαση μέχρι που να φτάσουμε σε ένα σημείο να έχουμε μια μαζική ανοσία του πληθυσμού θα σας πω ότι το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα λειτουργήσει» τόνισε. Ωστόσο, υπογράμμισε πως «έχουμε σταθεί δίπλα σε αυτούς τους κλάδους και θα σταθούμε δίπλα και το 2021 για να μπορούμε να αποζημιώσουμε επιχειρηματίες και εργαζόμενους».

www.newsit.gr